Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Nieuw ontslagrecht – eerste wijzigingen al op 1 juli 2014!


30 april 2014

Het ontslag- en arbeidsrecht wordt ingrijpend gewijzigd. In de nieuwsbrief van maart 2014 heeft mr. Joanneke Noordenbos alle wijzigingen kort besproken. In de nieuwsbrief van april 2014 is dieper ingegaan op de wijzigingen die al op 1 juli 2014 van kracht zijn. Dat is al over twee maanden. Bereid u dus tijdig voor.

Stilzwijgend verlengen is gevaarlijk!

Zoals u in de nieuwsbrief van april 2014 kunt lezen, moet u voortaan één maand van tevoren aan de werknemer schriftelijk laten weten of een contract voor bepaalde tijd gaat verlengen of niet. Doet u dat niet of te laat, dan moet u een schadevergoeding betalen.

Als u tevreden bent over een werknemer zult u vaak het contract voor bepaalde tijd stilzwijgend verlengen. Er wordt dan geen nieuw schriftelijk contract gesloten. Dat is nu geen enkel probleem. Bij stilzwijgende verlenging blijven alle oude arbeidsvoorwaarden van kracht.

In de nieuwe wet kan stilzwijgende verlenging wèl een probleem gaan vormen. Een voorbeeld:

1. U hebt een contract voor een jaar gesloten. U bent tevreden over de werknemer, en het contract wordt stilzwijgend verlengd. De werknemer is daar natuurlijk blij mee.
2. Door de stilzwijgende verlenging is er automatisch een nieuw jaarcontract gesloten. Dit wordt weer stilzwijgend verlengd.
3. Tegen het einde van het derde contractbesluit u niet nog een keer te verlengen. Dit omdat de werknemer anders een contract voor onbepaalde tijd krijgt. Bovendien bent u niet zo tevreden meer over de werknemer. U laat de werknemer ruim een maand voor afloop van dit derde contract schriftelijk weten dat u niet gaat verlengen.

De werknemer is boos, omdat zijn derde contract niet wordt verlengd. Hij maakt aanspraak op een vergoeding ter grootte van twee maandsalarissen.

Hoezo? U had bij het derde contract toch keurig een maand van tevoren laten weten dat u niet ging verlengen? Ja, bij het derde contract wel. Maar bij het eerste en tweede contract niet. Toen is er stilzwijgend verlengd. Anders gezegd, u heeft niet schriftelijk laten weten dat u wèl ging verlengen. Voor de eerste en tweede stilzwijgende verlenging bent u daarom telkens een schadevergoeding van een maandsalaris verschuldigd. Bij elkaar dus twee maandsalarissen. Raar maar waar.

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter
  • Jarenlange ervaring in ontslag- en arbeidsrecht.
  • Slagvaardige en snelle behandeling van uw zaak.
  • Adviseren, onderhandelen en procederen in heel Nederland.
  • Zeer voordelige tarieven - geen torenhoge advocaatkosten.
stel gratis
uw vraag online
 
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland!GroningenLeeuwardenAssenZwolleAlmeloZutphenArnhem's HertogenboschRoermondMaastrichtBredaDordrechtMiddelburgRotterdamUtrecht's GravenhageAlkmaarHaarlemAmsterdam