Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Kantonrechtersformule, transitievergoeding, billijke vergoeding: hoe zit het ook al weer?


27 maart 2018

Verwarring over vergoedingen

Het komt geregeld voor dat ik en mijn collega’s de vraag krijgen: ik heb bij ontslag toch recht op de kantonrechtersformule? Of van een werkgever: ik moet toch de kantonrechtersformule betalen? Het antwoord is: nee. Maar… dat las ik op internet! Ja, maar helaas is veel informatie die je op internet vindt verouderd. Om de verschillende vergoedingen te ontwarren, zet ik ze nog even op een rij.

Kantonrechtersformule –  is afgeschaft

Om te beginnen: de kantonrechtersformule is dood en begraven. De wet waarop de kantonrechtersformule is gebaseerd, is in juli 2015 afgeschaft. Een enkele keer staat in een sociaal plan nog wel eens de kantonrechtersformule. Als je onder de werking van zo’n sociaal plan valt, heb je alsnog recht op de kantonrechtersformule. Dat is dan over het algemeen een relatief goed sociaal plan. De kantonrechtersformule komt namelijk meestal veel hoger uit dan de transitievergoeding.

Is de nieuwe wet er dan voor werknemers slechter op geworden en voor werkgevers beter? Niet per se. Dat is maar hoe je het bekijkt. Onder het oude recht kon een werknemer alleen bij een ontslagprocedure via de kantonrechter aanspraak maken op de kantonrechtersformule. Bij een ontslagprocedure via UWV niet. Dan was de ontslagvergoeding in principe € 0,00. Een werkgever kon zelf kiezen, of hij naar het UWV of de kantonrechter ging. Dat gold voor alle ontslaggronden: dus ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, maar ook ontslag wegens disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie. Via de ene route hoefde de werkgever in principe niets te betalen en via de andere route wel. Erg oneerlijk. Dat is nu recht getrokken. Via beide routes heb je als werknemer recht op een vergoeding. Die is dan wel wat lager.

Voor met name kleine werkgevers is een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen wel duurder geworden. Onder het oude recht kozen die meestal voor de route via het UWV met nul ontslagvergoeding. Nu moeten kleine werkgevers dus gewoon een ontslagvergoeding betalen. Dat is voor een kleine werkgever die het al financieel moeilijk heeft vaak een hard gelag. Als het echt heel slecht met de werkgever gaat, is er overigens wel een speciale regeling.

Transitievergoeding – wanneer wel en wanneer niet

Op grond van de nieuwe wet heb je recht op een transitievergoeding, als je via een procedure bij UWV of de kantonrechter wordt ontslagen en je langer dan twee jaar in dienst bent. Let op: bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst heb je dus géén recht op de transitievergoeding. Dan heb je alleen recht op de vergoeding die je afspreekt. Sluit als werknemer dus nooit zomaar een vaststellingsovereenkomst. Voor je het weet, heb je iets ‘weg getekend’. Ga ook niet zonder meer akkoord, als je werkgever wel de transitievergoeding aanbiedt. De transitievergoeding komt namelijk pas in beeld, als de werkgever een redelijke grond heeft je te ontslaan. Als de werkgever geen redelijke grond heeft, loont het de moeite over de vergoeding te onderhandelen.

De transitievergoeding is niet verschuldigd, als er sprake is van ernstig verwijtbaar gedrag van de werknemer. Ernstig verwijtbaar gedrag ligt in het verlengde van gedrag dat ook reden zou zijn voor  ontslag op staande voet: verduistering, werkweigering, hardnekkig weigeren redelijke instructies van werkgever op te volgen en dergelijke. Een werknemer moet het dan echt behoorlijk bont hebben gemaakt.

De transitievergoeding komt ruwweg neer op 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Als je ergens langer dan 10 jaar werkt en/of je bent ouder van 50, tellen je jaren zwaarder mee. Meer informatie over de transitievergoeding vindt u op:  http://www.transitie-vergoeding.org.

Billijke vergoeding

Als de kantonrechter van mening is dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, kan de rechter nog een billijke vergoeding toekennen. Die komt dus bovenop de transitievergoeding. Er is formule voor de hoogte van de billijke vergoeding. Die komt er ook niet. In de rechtspraak zijn inmiddels wel een aantal richtlijnen geformuleerd. Binnenkort zal ik een apart nieuwsbericht wijden aan de hoogte van de billijke vergoeding.

Hebt u te maken met (dreigend) ontslag, en wilt u weten hoe het zit met de ontslagvergoeding? Neem dan contact op met mr. Joanneke Noordenbos op 088-7771010 of via noordenbos@juridischcentrum.com.

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter
  • Jarenlange ervaring in ontslag- en arbeidsrecht.
  • Slagvaardige en snelle behandeling van uw zaak.
  • Adviseren, onderhandelen en procederen in heel Nederland.
  • Zeer voordelige tarieven - geen torenhoge advocaatkosten.
stel gratis
uw vraag online
 
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland!GroningenLeeuwardenAssenZwolleAlmeloZutphenArnhem's HertogenboschRoermondMaastrichtBredaDordrechtMiddelburgRotterdamUtrecht's GravenhageAlkmaarHaarlemAmsterdam