Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Compensatie transitievergoeding na twee jaar ziekte


1 november 2019

Als werkgever kun je vanaf 1 april 2020 compensatie aanvragen voor de transitievergoeding als je een werknemer ontslaat die meer dan twee jaar ziek is.
De regeling geldt ook met terugwerkende kracht voor dienstverbanden die zijn geëindigd vanaf 1 juli 2015. Er geldt wel een aantal voorwaarden.

Doel van de compensatieregeling

De compensatieregeling is bedoeld om werkgevers tegemoet te komen in de hoge kosten. Na twee jaar loondoorbetaling aan de zieke werknemer moet je bij het beëindigen van het dienstverband immers de transitievergoeding betalen aan je werknemer.

Met terugwerkende kracht compensatie aanvragen

Ook met terugwerkende kracht kun je de compensatie aanvragen. Dit geldt voor dienstverbanden die zijn geëindigd vanaf 1 juli 2015.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor compensatie

Om in aanmerking te komen voor de compensatie van de transitievergoeding gelden de volgende voorwaarden:

  • de arbeidsovereenkomst is (deels) geëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid en
  • de werknemer was bij het eindigen van het dienstverband nog ziek en
  • je hebt de werknemer de transitievergoeding betaald waarop de werknemer recht had.

Maximering

De compensatie bedraagt nooit meer dan het door jou als werkgever op basis van de arbeidsovereenkomst betaalde loon over de periode van twee jaar arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat als het loon over de twee jaar arbeidsongeschiktheid lager is dan de transitievergoeding alleen het bedrag aan loon wordt gecompenseerd.

Aanvragen compensatie transitievergoeding

Je kunt compensatie van de transitievergoeding aanvragen door een digitaal formulier in te vullen. Het formulier ‘Aanvraag compensatie transitievergoeding’ staat vanaf 1 april 2020 in het werkgeversportaal op uwv.nl.

Heb je de transitievergoeding betaald in de periode van 1 juli 2015 tot en met 31 maart 2020? Dan moet je de compensatie-aanvraag vóór 1 oktober 2020 bij het UWV indienen.
Wil je compensatie aanvragen voor de vergoeding die je hebt betaald vanaf 1 april 2020? Dan moet je de aanvraag indienen bij het UWV binnen zes maanden na betaling van de transitievergoeding. Bepalend hierbij is het moment dat het bedrag is afgeschreven van de bankrekening van werkgever.

Aanvragen die te vroeg of te laat zijn ingediend worden afgewezen.

Vragen? Wij helpen

Heb je een vraag over de compensatieregeling? Of heb je hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? Neem contact op met het Juridisch Centrum. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of vul het contactformulier in. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter
  • Jarenlange ervaring in ontslag- en arbeidsrecht.
  • Slagvaardige en snelle behandeling van uw zaak.
  • Adviseren, onderhandelen en procederen in heel Nederland.
  • Zeer voordelige tarieven - geen torenhoge advocaatkosten.
stel gratis
uw vraag online
 
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland!GroningenLeeuwardenAssenZwolleAlmeloZutphenArnhem's HertogenboschRoermondMaastrichtBredaDordrechtMiddelburgRotterdamUtrecht's GravenhageAlkmaarHaarlemAmsterdam