088 - 777 10 10
ma-vr 08.00-18.00 (lokaal tarief)
 
 
Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Beëindigings- of vaststellingsovereenkomst

Onderling afspraken maken over ontslag


Wilt u de arbeidsovereenkomst met uw werknemer beëindigen? Vaak doet u er verstandig aan om dit op een nette en zakelijke manier met uw werknemer op te lossen. U probeert dan een schikking te treffen. In overleg met uw werknemer maakt u afspraken over de ontslagvoorwaarden. Die afspraken moeten dan worden vastgelegd in een zogenaamde beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst, genoemd.

Wederzijds goedvinden
Als u samen met uw werknemer afspraken heeft gemaakt over de beëindiging van het dienstverband, dan is er sprake van een ontslag met wederzijds goedvinden. Aan een ontslag met wederzijds goedvinden zitten allerlei haken en ogen, maar biedt u als werkgever ook voordelen.

Vastleggen afspraken
De afspraken die beide partijen maken over het einde van het dienstverband worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. U voorkomt hiermee een lange en kostbare procedure bij de kantonrechter of het UWV, waarvan de uitkomst onzeker is.

Afspraken
Voordat u de afspraken op papier zet, zal er eerst met uw werknemer onderhandeld moeten worden over de ontslagvoorwaarden.
Zodra u overeenstemming heeft bereikt worden de belangrijkste afspraken over de beëindiging van het dienstverband in de beëindigings- of vaststellingsovereenkomst opgenomen. Dit betreft:

Hulp bij onderhandelingen
U kunt de afspraken in de overeenkomst met uw werknemer maar één keer maken. Goed juridisch advies en het inschakelen van een scherpe onderhandelaar zijn daarom van groot belang. De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum geven u advies en onderhandelen voor u met uw werknemer over het ontslag.

Let op!
Na het ondertekenen van een beëindigings- of vaststellingsovereenkomst, mag de werknemer afhankelijk van de situatie binnen twee of drie weken de overeenkomst ontbinden. Wij kunnen bij het opstellen van de overeenkomst het risico dat de werknemer zich op ontbinding beroept zo veel mogelijk beperken.

Heeft u nog vragen? Neem geheel vrijblijvend contact op met één van onze ervaren arbeidsrechtjuristen voor een 1e gratis advies op maat.
Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief)

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter

Tips bij ontslag

  • Probeer eerst het dienstverband te beëindigen door een schikking.
  • Maak duidelijk dat als er niet geschikt wordt een ontslagprocedure wordt gestart.
  • Schakel tijdig een arbeidsrechtjurist in.
stel gratis
uw vraag online
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland!GroningenLeeuwardenAssenZwolleAlmeloZutphenArnhem's HertogenboschRoermondMaastrichtBredaDordrechtMiddelburgRotterdamUtrecht's GravenhageAlkmaarHaarlemAmsterdam