088 - 777 10 10
ma-vr 08.00-18.00 (lokaal tarief)
 
 
Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Ontslag via de Kantonrechter

Ontbindingsprocedure


Bent u ontevreden over het functioneren van uw werknemer? Heeft u een onoplosbaar geschil met uw werknemer? U kunt dan beslissen om het dienstverband te beëindigen door een ontslagprocedure bij de kantonrechter te starten. Ontslag via de kantonrechter wordt een ontbindingsprocedure genoemd.

Waarom de kantonrechter?
Redenen voor u om een ontbindingsprocedure aanhangig te maken:

 • u wilt snel van uw werknemer af en wenst om principiële redenen geen schikking te treffen;
 • uw werknemer weigert uw ontslagvoorstel te accepteren en
 • als drukmiddel om uw werknemer alsnog te bewegen akkoord te gaan met uw (eerdere) ontslagvoorstel.

De ontbindingsprocedure
De ontbindingsprocedure start met het indienen van een verzoekschrift bij de kantonrechter. U vermeldt in het verzoekschrift in ieder geval:

 • de redenen waarom u vindt dat het dienstverband moet worden beëindigd en
 • het verzoek aan de kantonrechter om de ontbinding op een zo kort mogelijke termijn uit te spreken, al dan niet onder het toekennen van een transitievergoeding.

Uw werknemer dient vervolgens bij de kantonrechter een verweerschrift in, waarin hij de ontbinding van de arbeidsovereenkomst aanvecht. In het verweerschrift staat in ieder geval:

 • de redenen waarom uw werknemer het niet eens is met het ontbindingsverzoek en
 • een verzoek van uw werknemer aan de kantonrechter om een transitievergoeding te kennen als de kantonrechter het ontbindingsverzoek toewijst en eventueel een aanvullende billijke vergoeding.

Het verzoekschrift en verweerschrift worden behandeld op een zitting bij de kantonrechter. De kantonrechter stelt u en uw werknemer dan in de gelegenheid het verzoek- en verweerschrift mondeling toe te lichten. Ook stelt de kantonrechter vragen aan beide partijen.

Uitspraak
De kantonrechter zal u en uw werknemer vaak in de gelegenheid stellen alsnog een schikking te treffen. Wanneer partijen geen schikking treffen, doet de kantonrechter uitspraak.

Als de kantonrechter het ontbindingsverzoek toewijst dan zal hij meestal een transitievergoeding toekennen. Als de kantonrechter van oordeel is dat u als werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, kan hij daarnaast nog een billijke vergoeding toekennen. De kantonrechter kan het ontbindingsverzoek ook afwijzen. In dat geval blijft de arbeidsovereenkomst in stand.

Meestal doet de kantonrechter binnen twee weken na de mondelinge behandeling uitspraak.

Schikking of ontbindingsprocedure
De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum begrijpen dat u als werkgever zo min mogelijk kosten wilt maken en tijd wilt besteden aan ontslagkwesties. Daarom is in veel gevallen een schikking, ook wel een ontslag met wederzijds goedvinden, een beter alternatief voor een ontslagprocedure.

Let op!
De uitkomst van een ontbindingsprocedure kan voor u nadelige gevolgen hebben. De grootste risico’s zijn:

 • de kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek af. Uw werknemer blijft dan bij u dienst en
 • de kantonrechter kent een billijke vergoeding toe bovenop de transitievergoeding.

Om bovenstaande risico’s zoveel als mogelijk te beperken, is het verstandig om uw situatie voor te leggen aan de de arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum. Zij kunnen u adviseren of u beter kunt procederen of schikken.

Heeft u nog vragen? Neem vrijblijvend contact op met één van onze ervaren arbeidsrechtjuristen voor een 1e gratis advies op maat.
Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief)

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter

Tips bij ontslag

 • Ga nooit zomaar over tot ontslag.
 • Zorg voor een goed opgebouwd dossier.
stel gratis
uw vraag online
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland!GroningenLeeuwardenAssenZwolleAlmeloZutphenArnhem's HertogenboschRoermondMaastrichtBredaDordrechtMiddelburgRotterdamUtrecht's GravenhageAlkmaarHaarlemAmsterdam