088 - 777 10 10
ma-vr 08.00-18.00 (lokaal tarief)
 
 
Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Bedrijfseconomisch ontslag

Noodzaak tot ontslag


Als u te maken heeft met tegenvallende bedrijfsresultaten dan zult u in de kosten moeten snijden. Dit betekent dat u waarschijnlijk personeel moet ontslaan. Maar wanneer is er sprake van bedrijfseconomische redenen en welke regels zijn daarbij van toepassing?

Bedrijfseconomische redenen
Er zijn diverse bedrijfseconomische redenen op grond waarvan u een ontslagprocedure kunt starten. U heeft wellicht te maken met:

  • een slechte financiële situatie;
  • structurele werk- of omzetvermindering;
  • bedrijfsorganisatorische redenen;
  • beëindiging van (een deel van de) bedrijfsactiviteiten;
  • technologische veranderingen (zoals automatisering);
  • een bedrijfsverhuizing of
  • een bedrijfssluiting

Meestal is een bedrijfseconomisch ontslag gebaseerd een combinatie van bovenstaande redenen.

Beleidsvrijheid
U heeft in beginsel de beleidsvrijheid om te bepalen hoe u uw organisatie inricht. Met andere woorden, u kunt tot op zekere hoogte bepalen welke functies komen te vervallen of u afdelingen wilt inkrimpen, etc. Maar houd hierbij rekening met het afspiegelingsbeginsel en de beleidsregels van UWV.

Afspiegelingsbeginsel
Bij een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen moet u rekening houden met het afspiegelingsbeginsel. Het afspiegelingsbeginsel verplicht u een keuze te maken tussen werknemers die in onderlinge uitwisselbare functies binnen een bedrijfsvestiging werkzaam zijn. Daarbij verdeelt u het personeel onder in leeftijdscategorieën (15-24 jaar, 25-34 jaar, 35-44 jaar, 45-54 jaar en 55 jaar en ouder). Binnen elke leeftijdsgroep komt de werknemer die het kortst bij u in dienst is voor ontslag in aanmerking.

Ontslagregeling
Ook als er sprake is van bedrijfseconomische redenen kunt u proberen met uw werknemer een regeling te treffen, ook wel een ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Hiermee voorkomt u een langdurige en kostbare ontslagprocedure met een onzekere uitkomst.

Let op!
Weliswaar heeft u bij een regeling geen toestemming nodig van UWV; u moet nog steeds rekening houden met het afspiegelingsbeginsel en de beleidsregels van UWV. Verder moet u bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen meestal een transitievergoeding betalen.

Voordat u uw werknemer een ontslagvoorstel aanbiedt, doet u er dan ook verstandig aan na te gaan u de bedrijfseconomische reden aannemelijk kunt maken en of er correct is afgespiegeld. De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum kunnen u daar uiteraard bij helpen.

Heeft u nog vragen? Neem vrijblijvend contact op met één van onze ervaren arbeidsrechtjuristen voor een 1e gratis advies op maat.
Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief)

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter

Tips bij bedrijfseconomisch ontslag

  • Houd rekening met het afspiegelingsbeginsel.
  • Hanteer de beleidsregels van het UWV WERKbedrijf.
stel gratis
uw vraag online
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland!GroningenLeeuwardenAssenZwolleAlmeloZutphenArnhem's HertogenboschRoermondMaastrichtBredaDordrechtMiddelburgRotterdamUtrecht's GravenhageAlkmaarHaarlemAmsterdam