Verstoorde arbeidsrelatie

Ontslag wegens conflict met collega of leidinggevende

Als de arbeidsrelatie met je leidinggevende of collega(’s) verstoord raakt, is dat heel vervelend. Het zorgt voor veel spanning en stress. Misschien wel zo veel, dat je je ziekmeldt. En wat dan? En wat moet je doen, als jouw werkgever je wil ontslaan wegens een verstoorde arbeidsrelatie?

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."



Bekijk alle beoordelingen

De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum zijn gespecialiseerd in ontslagrecht en helpen je graag.

  • Informeel juristenkantoor, werkzaam in heel Nederland
  • Onafhankelijke hulp bij ontslag
  • Betrokken arbeidsrechtjuristen met jarenlange ervaring
  • Persoonlijke en doortastende werkwijze
  • Zeer voordelige tarieven, geen torenhoge advocaatkosten
  • Deskundig advies, in begrijpelijke taal

Neem vrijblijvend contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief) of vul ons contactformulier in.

Advies bij ontslag wegens verstoorde arbeidsrelatie

Het Juridisch Centrum adviseert en begeleidt werknemers als er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. Wij kijken niet alleen naar de juridische kant van de zaak, maar ook naar wat de situatie met jou doet. We geven advies in begrijpelijke taal en streven naar een oplossing die voor jou het beste is. Wij nemen jouw situatie uitgebreid met je door, adviseren je welke stappen je kunt nemen en hoe wij jou daarbij kunnen helpen. Zo nodig treden wij als contactpersoon op, zodat de communicatie met je werkgever via ons loopt.

"Ik ben op een professionele en menselijke wijze bijgestaan. Tijdens een heel vervelend arbeidsconflict heb ik het geluk gehad dat ik ben bijgestaan door hele fijne mensen. Dit heeft als resultaat gehad dat ik de juiste beslissing heb kunnen nemen en dat we toch tot een goed resultaat zijn gekomen."

Jolanda uit de omgeving van Tilburg

Meer ervaringen van klanten lezen? Klik hier.

Ontslag na verstoorde arbeidsrelatie

Hieronder kun je meer lezen over verschillende onderwerpen die verband houden met een verstoorde arbeidsrelatie:

  • Een verstoorde arbeidsrelatie en ontslag
  • Een verstoorde arbeidsrelatie en arbeidsongeschiktheid
  • Jij vindt zelf dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie en wil graag weg bij je werkgever, maar je wilt wel aanspraak kunnen maken op een WW-uitkering

Een verstoorde arbeidsrelatie en ontslag

Als jouw werkgever je wil ontslaan wegens een verstoorde arbeidsrelatie, moet je werkgever wel aantonen dat de arbeidsrelatie daadwerkelijk verstoord is. De arbeidsrelatie moet ook dusdanig verstoord zijn dat van de werkgever in redelijkheid niet gevergd kan worden dat de arbeidsrelatie nog langer voortduurt.

Een werkgever moet de verstoorde arbeidsrelatie kunnen onderbouwen. Als er tussen werkgever en werknemer een meningsverschil is, wil dat nog niet zeggen dat de arbeidsrelatie verstoord is. Als de arbeidsrelatie verstoord is, kan meestal ook van de werkgever worden verwacht dat deze eerst naar een oplossing zoekt, bijvoorbeeld door het inschakelen van een mediator.

Als de arbeidsrelatie alleen door het gedrag van de werkgever verstoord is, is dit voor de kantonrechter in principe géén reden de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Een situatie die veel voorkomt, is de volgende.

De werkgever vindt dat de werknemer niet goed functioneert of niet in het team past. De werkgever heeft echter helemaal geen functioneringsdossier opgebouwd. Een ontbinding wegens disfunctioneren is dan niet mogelijk. De werkgever stelt de werknemer per direct op non-actief en biedt de werknemer een beëindigingsovereenkomst aan. Er vinden onderhandelingen plaats over de beëindigingsovereenkomst, maar werkgever en werknemer kunnen geen overeenstemming bereiken, omdat de ontslagvergoeding die de werkgever biedt veel te laag is. De werkgever zal dan vaak ontbinding bij de kantonrechter vragen wegens een verstoorde arbeidsrelatie.

Intussen is de arbeidsrelatie inderdaad wel verstoord. De positie van de werknemer is door de non-actiefstelling onmogelijk geworden en de werkgever heeft de werknemer ook helemaal afgebrand. Als het tot een procedure komt, zal de kantonrechter op de zitting vaak polsen of de werknemer zelf nog wel bij de werkgever in dienst wil blijven. Als het antwoord nee is, zal de kantonrechter de arbeidsovereenkomst wel ontbinden. Maar de kantonrechter zal ook een billijke vergoeding aan de werknemer toekennen. Het onterecht aansturen op een beëindiging waardoor de arbeidsrelatie verstoord raakt, vormt namelijk ernstig verwijtbaar handelen aan de kant van werkgever.

De juristen van het Juridisch Centrum zijn bedreven in het onderhandelen met werkgevers over het beëindigen van het dienstverband. Vaak is het resultaat een beëindigingsvergoeding die hoger ligt dan de transitievergoeding.

Een verstoorde arbeidsrelatie en ziekte

Soms zorgt een arbeidsconflict voor zo veel spanning dat een werknemer zich ziekmeldt. De werkgever zal dan een bedrijfsarts inschakelen. De bedrijfsarts beoordeelt of er inderdaad sprake is van ziekte. Soms is het oordeel dat er én sprake is van ziekte én van een arbeidsconflict. De werkgever krijgt dan van de bedrijfsarts het advies dit conflict op te lossen.

Soms is het oordeel, dat er géén sprake is van ziekte, maar wel van een conflict dat opgelost moet worden. Het spreekt voor zich dat in zo’n geval de werknemer wil dat het conflict wordt opgelost, voordat hij de werkzaamheden hervat. Het komt echter – helaas – regelmatig voor dat de werkgever zich daar niets van aantrekt en dreigt met het stopzetten van de loonbetaling als de werknemer niet aan het werk gaat.

De juristen van het Juridisch Centrum kunnen in dit geval hulp bieden door contact op te nemen met de werkgever en op die manier je belangen te behartigen.

Jij vindt zelf dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie en wil graag weg bij je werkgever

Als je het niet meer naar je zin hebt bij je werkgever, kun je een andere baan zoeken en vervolgens opzeggen. Maar het is soms niet makkelijk om een andere baan te vinden. Als de arbeidsrelatie verstoord is dan kan het je zwaar vallen nog te blijven doorwerken. Maar zelf opzeggen is voor de meeste werknemers ook geen optie. Als je zelf opzegt en je hebt nog geen andere baan, heb je immers geen recht op een WW-uitkering.

Als een werknemer vindt dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie, is de werkgever meestal zelf ook niet meer gelukkig met de samenwerking. In zo’n situatie kunnen wij contact opnemen met de werkgever om mogelijke afspraken te maken over een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden. De arbeidsovereenkomst wordt dan door middel van een vaststellingsovereenkomst beëindigd, zodat je rechten op een WW-uitkering zoveel mogelijk worden veiliggesteld. Afhankelijk van de situatie, onderhandelen de juristen van het Juridisch Centrum dan voor je over een ontslagvergoeding.

"Het Juridisch Centrum heeft mij uitstekend geholpen bij het oplossen van mijn arbeidsconflict. Zij hebben een professionele aanpak, werken op een heldere en duidelijke manier toe aan een oplossing en schakelen erg snel."

Ali uit Utrecht

Tips voor werknemers bij een verstoorde arbeidsrelatie

  1. Houd een dagboek van de gebeurtenissen bij;
  2. Heb je een waarschuwing gekregen, maak dan schriftelijk bezwaar;
  3. Doet je werkgever je een ontslagvoorstel, ga niet akkoord en bel direct met het Juridisch Centrum.

"Goede hulp, begeleiding en begrip bij het oplossen van een arbeidsconflict. Er werd vlot en adequaat gehandeld zonder juridische termen. Er werd goed geluisterd naar mijn wensen en er werd heldere uitleg gegeven."

Monique uit Noord-Brabant

Kies een arbeidsrechtjurist van het Juridisch Centrum

Ook als je een rechtsbijstandsverzekering hebt of aangesloten bent bij een vakbond kan het Juridisch Centrum vaak nog iets voor je betekenen. Als je bijvoorbeeld niet tevreden bent over je huidige advocaat of jurist, dan kun je een arbeidsrechtjurist van het Juridisch Centrum inschakelen. In veel gevallen mag je namelijk zelf kiezen door wie je je laat bijstaan. Je verzekering dient dan de kosten te betalen.

Maak een afspraak

Heb je een arbeidsconflict? Of heb je een ontslagvoorstel gekregen? Wij begrijpen heel goed wat dat betekent en welke gevolgen dat kan hebben. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Bel het Juridisch Centrum op tel. 088 - 777 10 10 of vul het contactformulier in. Het eerste advies is gratis.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.