088 - 777 10 10
ma-vr 08.00-18.00 (lokaal tarief)
 
 
Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Opzeggen met instemming

U vraagt uw werknemer of u hem of haar mag ontslaan


In de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) wordt er een nieuwe ontslagroute geïntroduceerd: de opzegging met instemming. De werkgever vraagt de werknemer dan eerst of de werknemer er mee akkoord is dat hij of zij wordt ontslagen. Als de werknemer zich schriftelijk akkoord verklaart met het ontslag kan de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen. Dit dus zonder tussenkomst van de kantonrechter of UWV. Voor werkgevers is dit natuurlijk een eenvoudige manier om het dienstverband te beëindigen. Maar een werknemer zal niet zo maar akkoord gaan.

Ontslagvoorwaarden
Een werknemer zal meestal alleen akkoord gaan met ontslag, als er een goede ontslagreden is, als rekening wordt gehouden met de opzegtermijn en als er een transitievergoeding wordt betaald.

De werknemer heeft spijt van instemming
Een werknemer die akkoord is gegaan met het ontslag – al dan niet onder druk van de werkgever – kan daar natuurlijk spijt van krijgen. De werknemer kan dan zijn instemming dan nog herroepen. Dit kan, afhankelijk van de situatie, binnen twee of drie weken nadat de werknemer de instemming heeft gegeven. Als de werknemer de instemming heeft herroepen, moet u alsnog een procedure via de kantonrechter of UWV voeren. Tenzij er alsnog een beëindigings- of vaststellingsovereenkomst wordt gesloten onder voorwaarden, waar de werknemer wel mee akkoord gaat.

Instemming vragen versus het aanbieden van beëindigings- of vaststellingsovereenkomst

Overweegt u om uw werknemer om toestemming te vragen?
Laat u zich dan adviseren door de de arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum. In veel gevallen zal het sluiten van een beëindigings- of vaststellingsovereenkomst een betere optie zijn, omdat dan alle afspraken die verband houden met de beëindiging van het dienstverband in één keer worden gemaakt (en dus niet alleen de afspraak dat het dienstverband wordt beëindigd).

Heeft u nog vragen? Neem vrijblijvend contact op met één van onze ervaren arbeidsrechtjuristen voor een 1e gratis advies op maat.
Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief).

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland!GroningenLeeuwardenAssenZwolleAlmeloZutphenArnhem's HertogenboschRoermondMaastrichtBredaDordrechtMiddelburgRotterdamUtrecht's GravenhageAlkmaarHaarlemAmsterdam