088 - 777 10 10
ma-vr 08.00-18.00 (lokaal tarief)
 
 
Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Schorsing en non-actiefstelling

Uw werknemer mag niet meer werken


Heeft uw werknemer iets gedaan of nagelaten dat niet door de beugel kan? Dan kunt u uw werknemer op non-actief stellen of schorsen. Voor deze ingrijpende maatregel moet u wel goede redenen hebben.

Gedragingen werknemer
Mogelijk heeft u te maken met gedragingen van uw werknemer waarvoor u de betrokken werknemer wilt ontslaan. Maar soms is het nodig om uit te zoeken of u daarvoor een gegronde reden heeft. In de tussentijd wilt u dat uw werknemer zijn werkzaamheden niet meer verricht en niet meer op de werkvloer verschijnt. U gaat dan over tot het schorsen van uw werknemer.
Gedurende die periode doet u nader onderzoek naar de gedragingen van de betrokken werknemer. Houdt u er rekening mee dat de schorsing een tijdelijk karakter kent. Nadat nader onderzoek heeft plaatsgevonden beslist u of u de werknemer weer toelaat op de werkvloer of ontslaat.

Voorbeelden
Veel voorkomende situaties die leiden tot een schorsing zijn:

  • een verdenking dat een werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan een dringende reden;
  • een onhoudbare situatie op de werkvloer (bijvoorbeeld als er sprake is van een arbeidsconflict) en
  • de periode voorafgaande aan een ontslagprocedure.

Doorbetalen loon
Houdt u er rekening mee dat u tijdens de non-actiefstelling of schorsing wel het loon van uw werknemer moet doorbetalen.

Let op
U kunt uw werknemer niet schorsen of op non-actief stellen en dit als reden gebruiken om het dienstverband te beëindigen. Voert u de schorsing of non-actiefstelling toch als argument aan in een ontslagprocedure, dan zal de kantonrechter dit in uw nadeel uitleggen. Concreet betekent dit dat het verzoek tot ontslag kan worden afgewezen, of dat – in geval van ontslagprocedure bij de kantonrechter – het dienstverband wordt beëindigd met een hoge ontslagvergoeding. Voorzichtigheid is dus geboden.

Hulp nodig
Wilt u uw werknemer schorsen en vraagt u zich hoe u dit moet aanpakken? Het is verstandig dat u zich goed laat adviseren. Neem contact op met de ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum.

Heeft u nog vragen? Neem vrijblijvend contact op met één van onze ervaren arbeidsrechtjuristen voor een 1e gratis advies op maat.
Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief)

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter

Tips bij schorsing

  • Zorg voor een goed onderbouwde reden voor schorsing.
  • Bevestig de schorsing schriftelijk.
stel gratis
uw vraag online
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland!GroningenLeeuwardenAssenZwolleAlmeloZutphenArnhem's HertogenboschRoermondMaastrichtBredaDordrechtMiddelburgRotterdamUtrecht's GravenhageAlkmaarHaarlemAmsterdam