088 - 777 10 10
ma-vr 08.00-18.00 (lokaal tarief)
 
 
Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Het nieuwe ontslagrecht

Wat is er veranderd?


Het nieuwe ontslagrecht zorgt voor een hoop vragen. Wordt het nu makkelijker om een werknemer te ontslaan? Hoe zit het met de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Sinds 1 januari 2015 en 1 juli 2015 zijn een aantal wetswijzigingen van kracht.

Niet alleen het ontslagrecht, maar ook andere arbeidsrechtelijke regels zijn veranderd. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

  • bij een contract voor bepaalde tijd van zes maanden of korter mag geen proeftijd worden afgesproken;
  • de werkgever moet een maand van te voren aan u laten weten of hij een contract voor bepaalde tijd wel of niet verlengt;
  • alleen in bepaalde gevallen, mag er bij een contract voor bepaalde tijd een concurrentiebeding worden overeengekomen;
  • de mogelijkheden voor oproepcontracten worden beperkt;
  • bij ontslag met wederzijds goedvinden heeft u 14 dagen bedenktijd;
  • u hebt sneller recht op een contract voor onbepaalde tijd en
  • in het nieuwe ontslagrecht heeft u bij ontslag in beginsel altijd recht op een ontslagvergoeding, de zogenaamde transitievergoeding. Dit geldt voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd en in gevallen waarin de werknemer twee jaar of langer op basis van bepaalde tijd contracten heeft gewerkt. Deze vergoeding is de werkgever verschuldigd nadat het ontslag is goedgekeurd door UWV of de kantonrechter. In alle andere gevallen kan het zijn dat u aanspraak heeft op een hogere (transitie)vergoeding.

Voor veel bepalingen geldt wel een overgangsperiode. Dit kan dus betekenen dat sommige “oude” regels toch nog gelden ná 1 januari of ná 1 juli 2015. Wilt u meer informatie of advies over het nieuwe ontslagrecht? Op onze site vindt u meer specifieke informatie over de relevante onderwerpen. Heeft u nog vragen, dan helpen onze juristen u graag persoonlijk verder.

Heeft u nog vragen? Neem vrijblijvend contact op met één van onze ervaren arbeidsrechtjuristen voor een 1e gratis advies op maat.

Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief)

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland!GroningenLeeuwardenAssenZwolleAlmeloZutphenArnhem's HertogenboschRoermondMaastrichtBredaDordrechtMiddelburgRotterdamUtrecht's GravenhageAlkmaarHaarlemAmsterdam