088 - 777 10 10
ma-vr 08.00-18.00 (lokaal tarief)
 
 
Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Ontslag met wederzijds goedvinden

Onderhandelen over uw ontslag


Een dienstverband kan zonder tussenkomst van de kantonrechter of UWV worden beëindigd. Uw werkgever doet u dan een ontslagvoorstel. Gaat u hiermee akkoord, dan is er sprake van een ontslag met wederzijds goedvinden. Voor werkgevers scheelt dit vaak tijd en geld. Maar u verliest uw baan en mogelijk uw recht op een WW-uitkering. En hoe zit het met (de hoogte van) uw ontslagvergoeding?

Risico’s en ontslagvoorwaarden
Werkgevers houden er vaak geen rekening mee dat u direct na uw ontslag een WW-uitkering wilt ontvangen. Ook proberen werkgevers de hoogte van een ontslagvergoeding meestal zo laag mogelijk te houden. Het komt zelfs voor dat werkgevers helemaal geen ontslagvergoeding willen betalen. Dit terwijl u in beginsel recht heeft op minimaal de transitievergoeding. Als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever, kunt u naast de transitievergoeding nog aanspraak maken op een extra ontslagvergoeding – de zogenaamde billijke vergoeding.

Ontslag wordt moeilijker
Bij een ontslag met wederzijds goedvinden moeten er met uw werkgever naast afspraken over de transitievergoeding ook afspraken worden gemaakt over de uitbetaling van het loon over de niet-genoten vakantiedagen, vakantietoeslag, vrijstelling van werk, het afgeven van een positief getuigschrift, het concurrentiebeding, etc. Omdat het ontslagrecht een stuk strenger is geworden, kan het zo zijn dat uw werkgever niet voldoende grond heeft om u te kunnen ontslaan. In dergelijke gevallen kan er een hogere transitievergoeding worden uit onderhandeld.

Uw rechten
Heeft u een ontslagvoorstel gekregen en wil uw werkgever komen tot een ontslag met wederzijds goedvinden? Het is dan belangrijk om te weten wat uw rechten zijn. De belangrijkste vragen hierbij zijn:

  • Is uw ontslag onvermijdelijk?
  • Heeft u bij uw ontslag recht op een WW-uitkering?
  • Is de transitievergoeding onderhandelbaar?
  • Hoe zijn de overige ontslagvoorwaarden geregeld?

Beëindigings- of vaststellingsovereenkomst
Uiteindelijk is het de bedoeling dat bij een ontslag met wederzijds goedvinden alle ontslagvoorwaarden in een zogenaamde beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst worden opgenomen. Deze overeenkomst moet op een juridisch juiste wijze worden opgesteld. Onder meer om te voorkomen dat u uw recht op een WW-uitkering verliest!

Bedenktijd
Bent u al akkoord gegaan met een ontslag met wederzijds goedvinden en heeft u een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst ondertekend? Heeft u daar spijt van? Op grond van de wet heeft u recht op een bedenktijd. Afhankelijk van de situatie kunnen wij daardoor voor u binnen twee of drie weken na de ondertekening de overeenkomst ontbinden. Er kan dan opnieuw worden onderhandeld over (betere) ontslagvoorwaarden.

Hulp bij ontslag
Een goede afwikkeling van uw ontslag is belangrijk. Het gaat immers om uw (financiële) toekomst. In sommige gevallen is het mogelijk uw ontslag te voorkomen. Maar vaak is ontslag onvermijdelijk. Het is dan belangrijk dat het ontslag plaats vindt onder voor u zo gunstig mogelijke voorwaarden.

De meeste werknemers kiezen er voor om de onderhandelingen over de ontslagvoorwaarden uit handen te geven. De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum zijn zeer bedreven in het voeren van onderhandelingen. Zij proberen altijd het maximaal haalbare voor u te realiseren.

Voordat u akkoord gaat met een ontslag met wederzijds goedvinden, is het daarom van belang dat u zich goed laat adviseren. Er kan namelijk veel mis gaan. Het Juridisch Centrum biedt u de mogelijkheid om uw situatie eerst vrijblijvend aan een arbeidsrechtjurist voor te leggen. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Heeft u nog vragen? Neem vrijblijvend contact op met één van onze ervaren arbeidsrechtjuristen voor een 1e gratis advies op maat.
Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief).

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter

Tips bij wederzijds goedvinden

  • Onderteken niets, ga nergens mee akkoord.
  • Ga nooit zelf onderhandelen.
  • Maak geen gebruik van de advocaat van uw werkgever.
  • Gratis ontslagcheck door het Juridisch Centrum.
stel gratis
uw vraag online
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland!GroningenLeeuwardenAssenZwolleAlmeloZutphenArnhem's HertogenboschRoermondMaastrichtBredaDordrechtMiddelburgRotterdamUtrecht's GravenhageAlkmaarHaarlemAmsterdam