088 - 777 10 10
ma-vr 08.00-18.00 (lokaal tarief)
 
 
Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Disfunctioneren

Aantonen, verbeteren, ontslag


Is uw werkgever niet tevreden over uw functioneren? Heeft uw werkgever u dit meerdere malen laten weten? Vaak wordt disfunctioneren door werkgevers als ontslagreden aangevoerd. Maar uw werkgever kan u niet zomaar ontslaan. Zeker in het nieuwe ontslagrecht heeft u meer rechten dan voorheen.

Aantonen
Als uw werkgever niet tevreden is over uw functioneren, zal uw werkgever dat moeten aantonen. Meestal blijkt disfunctioneren uit verslagen van beoordelings- en/of functioneringsgesprekken of uit waarschuwingen. Maar één slechte beoordeling of waarschuwing hoeft nog niet te betekenen dat u onvoldoende functioneert. Alle documenten tezamen, zoals beoordelingen, waarschuwingen etc. vormen het dossier. Uit dit dossier zou dan moeten blijken of uw werkgever het aannemelijk kan maken of er sprake is van disfunctioneren. Sinds de invoering van de nieuwe WWZ worden er zwaardere eisen gesteld aan de werkgever met betrekking tot de dossieropbouw.

Verbeteren
Nadat uw werkgever aan u kenbaar heeft gemaakt dat u niet naar behoren functioneert, is uw werkgever verplicht u in de gelegenheid te stellen uw functioneren te verbeteren. U krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een training of cursus te volgen, een collega fungeert voor u als coach of u krijgt assistentie om de werkdruk te verlagen.

Meestal wordt aan een verbetertraject een termijn gekoppeld, waarna moet blijken of het functioneren daadwerkelijk is verbeterd. Vaak vinden gedurende die periode ook evaluatiemomenten plaats.

Het kan natuurlijk voorkomen dat uw werkgever van mening is dat het functioneren, ondanks een verbetertraject, niet verbetert. Uw werkgever doet er dan verstandig aan om voor u op zoek te gaan naar een passende alternatieve functie binnen zijn organisatie.

Ontslag
Is uw werkgever van mening dat u niet voldoende functioneert dan bestaat de kans dat hij u wil ontslaan. Uw werkgever zal dan ontslag moeten aanvragen bij de kantonrechter. Uit de praktijk blijkt dat er in veel gevallen onvoldoende grond is voor ontslag. Een werkgever zal daarom vaak proberen een procedure te vermijden en de voorkeur geven aan een ontslag met wederzijds goedvinden. In dergelijke gevallen kan er worden onderhandeld over bijvoorbeeld een hogere transitievergoeding en de ontslagdatum.

Let op
Uw werkgever zal u niet zomaar op basis van disfunctioneren kunnen ontslaan. Vaak is het maar de vraag of uw werkgever een goed en volledig dossier tegen u heeft opgebouwd. Per 1 juli 2015 zal hier door de rechter nog kritischer naar gekeken worden. In de praktijk betekent dit dat het voor werkgevers moeilijker wordt om een werknemer te kunnen ontslaan. Ook hoeft u niet elke alternatieve functie te accepteren. Gaat uw werkgever over tot een functiewijziging, of tot ontslag? Het is dan prettig om te weten waar u aan toe bent. U kunt contact opnemen en uw zaak geheel vrijblijvend voorleggen aan een jurist van het Juridisch Centrum.

Heeft u nog vragen? Neem vrijblijvend contact op met één van onze ervaren arbeidsrechtjuristen voor een 1e gratis advies op maat.
Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief).

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter

TIPS BIJ DISFUNCTIONEREN

  • Bij slechte beoordeling, maak altijd schriftelijk bezwaar.
  • Geef schriftelijk aan wat u nodig heeft om uw functioneren te kunnen verbeteren.
stel gratis
uw vraag online
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland!GroningenLeeuwardenAssenZwolleAlmeloZutphenArnhem's HertogenboschRoermondMaastrichtBredaDordrechtMiddelburgRotterdamUtrecht's GravenhageAlkmaarHaarlemAmsterdam