088 - 777 10 10
ma-vr 08.00-18.00 (lokaal tarief)
 
 
Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Opzegging met instemming

Uw werkgever vraagt u of hij u mag ontslaan


In de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) wordt er een nieuwe ontslagroute geïntroduceerd: de opzegging met instemming. De werkgever vraagt dan eerst of u er mee akkoord bent dat u wordt ontslagen. Als u schriftelijk verklaart dat u akkoord bent met uw ontslag, kan uw werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen. Opzegging met instemming is dan een feit. Dit vindt dus plaats zonder tussenkomst van de kantonrechter of UWV. Voor uw werkgever is dit natuurlijk een eenvoudige manier om het dienstverband te beëindigen.  Maar heeft uw werkgever wel rekening gehouden met alle wettelijke verplichtingen? En als u er spijt van heeft dat u heeft ingestemd met uw ontslag? Is daar dan nog wat aan te doen?

Risico’s en ontslagvoorwaarden
Werkgevers houden soms geen rekening met de juiste opzegtermijn. In dat geval krijgt u een probleem met het tijdig verkrijgen van een WW-uitkering. Ook betaalt de werkgever niet altijd de (juiste) transitievergoeding, terwijl u daar meestal wel recht op heeft. En soms kunt u ook nog aanspraak maken op een extra ontslagvergoeding – een billijke vergoeding.

Bij uw ontslag moet uw werkgever het dienstverband op een correctie manier afwikkelen. Denkt u daarbij aan de uitbetaling van het loon over de opgebouwde niet-genoten vakantiedagen en de vakantietoeslag en het afgeven van een getuigschrift.

Spijt van instemming – uw rechten
U kunt na opzegging met instemming achteraf spijt krijgen; u voelde zich door uw werkgever onder druk gezet om met het ontslag in te stemmen. Of omdat uw werkgever eigenlijk geen goede reden had voor het ontslag. Of omdat de ontslagvoorwaarden niet goed geregeld zijn.

Als u spijt heeft dat u akkoord bent gegaan met uw ontslag kunt u uw instemming nog herroepen. Dit kan afhankelijk van de situatie binnen twee of drie weken nadat u de instemming heeft gegeven. Als uw werkgever na het herroepen van de instemming nog steeds uw arbeidsovereenkomst wil beëindigen, moet uw werkgever alsnog een procedure via de kantonrechter of  UWV voeren. Tenzij er alsnog een beëindigings- of vaststellingsovereenkomst wordt gesloten onder voorwaarden, waar u het wèl mee eens bent.

Ontslagbegeleiding
Een goede afwikkeling van uw ontslag is belangrijk. Het gaat immers om uw (financiële) toekomst. In sommige gevallen is het mogelijk uw ontslag te voorkomen. Maar ontslag is soms ook onvermijdelijk. Is het ontslag onvermijdelijk, dan is het belangrijk dat het ontslag plaats vindt onder voor u zo gunstig mogelijke voorwaarden.

Voordat u akkoord gaat met uw eventuele ontslag, is het van belang dat u zich goed laat adviseren. Er kan namelijk veel mis gaan. Het Juridisch Centrum biedt u de mogelijkheid om uw situatie eerst geheel vrijblijvend aan een arbeidsrechtjurist voor te leggen.

De meeste werknemers kiezen er ook voor om de onderhandelingen over de ontslagvoorwaarden uit handen te geven aan een arbeidsrechtjurist. De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum zijn zeer bedreven in het voeren van onderhandelingen; zij proberen het maximaal haalbare voor u te realiseren. Het Juridisch Centrum biedt u de mogelijkheid, zonder verdere verplichting, om uw situatie eerst vrijblijvend met een arbeidsrechtjurist te bespreken. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neemt u dan telefonisch contact met ons op, of stel uw vraag online.

Heeft u nog vragen? Neem vrijblijvend contact op met één van onze ervaren arbeidsrechtjuristen voor een 1e gratis advies op maat.
Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief).

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland!GroningenLeeuwardenAssenZwolleAlmeloZutphenArnhem's HertogenboschRoermondMaastrichtBredaDordrechtMiddelburgRotterdamUtrecht's GravenhageAlkmaarHaarlemAmsterdam