088 - 777 10 10
ma-vr 08.00-20.00 (lokaal tarief)
 
 
Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Concurrentiebeding en relatiebeding

Beperking bij nieuw dienstverband


Een concurrentiebeding beperkt u om een nieuw dienstverband bij de concurrent te aanvaarden of bij het verrichten van concurrerende werkzaamheden, bijvoorbeeld als zelfstandige. Dat kan heel vervelend zijn, zeker als u uw (financiële) positie kunt verbeteren. Ook een relatiebeding beperkt u. U mag geen klanten en relaties van uw voormalige werkgever benaderen.

Voorzichtigheid noodzakelijk
Wilt u gaan werken bij een nieuwe werkgever die een concurrent is van uw huidige werkgever, of gaat u als zelfstandige concurrerende werkzaamheden verrichten? En staat er in uw arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding of relatiebeding vermeld? Dan is voorzichtigheid geboden. U kunt namelijk niet zomaar bij de nieuwe werkgever aan de slag, of klanten of relaties van uw voormalige werkgever benaderen.

Concurrentiebeding
Een concurrentiebeding houdt in dat het u verboden is om na het einde van uw dienstverband bij een concurrent van uw voormalige werkgever te gaan werken, of concurrerende activiteiten als zelfstandige te gaan verrichten. Dat is voor u nadelig als u al jaren werkzaam bent in een bepaalde branche en in diezelfde branche bij een nieuwe werkgever aan de slag wilt.

Relatiebeding
Een relatiebeding houdt in dat het u verboden is om na het einde van het dienstverband relaties en/of klanten van uw voormalige werkgever te benaderen om hen te bewegen zaken met uw nieuwe werkgever of met u als zelfstandige te doen. Dat kan heel vervelend zijn als er in een marktsegment maar een beperkt aantal (potentiële) klanten bestaan of u een zeer goed persoonlijk contact met klanten of relaties van uw voormalige werkgever heeft.

Let op
Wilt u elders aan de slag, maar wordt u daarin beperkt door het concurrentie- of relatiebeding? De arbeidsrechtjuristen kunnen u bijstaan in een procedure om het beding aan te vechten. Ook kunnen zij namens u met uw werkgever onderhandelen.

Heeft u nog vragen? Neem vrijblijvend contact op met één van onze ervaren arbeidsrechtjuristen voor een 1e gratis advies op maat.
Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief)

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter

Tips bij concurrentie- en relatiebeding

  • Controleer of in uw arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding of relatiebeding is opgenomen.
  • Ga niet eerder aan de slag bij een nieuwe werkgever of als zelfstandige voordat juridische duidelijkheid bestaat over het concurrentiebeding of relatiebeding.
stel gratis
uw vraag online
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland! Groningen Leeuwarden Assen Zwolle Almelo Zutphen Arnhem 's Hertogenbosch Roermond Maastricht Breda Dordrecht Middelburg Rotterdam Utrecht 's Gravenhage Alkmaar Haarlem Amsterdam