Functioneren en beoordelen: tips voor werkgevers

Van dossiervorming tot procedure

Als werkgever ben je vaak vooral bezig met je onderneming. Je doet dat samen met je personeel. Iedereen draagt zijn steentje bij om de onderneming tot een succes te maken. Maar soms heb je een werknemer die zijn werk niet goed doet. Hoe spreek je zo’n werknemer aan op

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."Bekijk alle beoordelingen

zijn of haar functioneren? En hoe zit het nu precies met de zogeheten dossiervorming? Hieronder volgen drie belangrijke tips van het Juridisch Centrum.

Tip 1: voer functioneringsgesprekken

Regelmatig nemen werkgevers pas contact met ons op als de maat al vol is. De werkgever wil de werknemer ontslaan wegens disfunctioneren. Helaas blijkt dan vaak dat er vrijwel geen functioneringsdossier is opgebouwd. Heel begrijpelijk, want als ondernemer heb je zelden tijd om functioneringsgesprekken te voeren en daar een verslag van te maken. Of je vindt het toch wel lastig om een werknemer aan te spreken op zijn functioneren.
Het is echter heel belangrijk dat je een functioneringsdossier opbouwt. Bij een ontslag wegens disfunctioneren zul je namelijk moeten aantonen dat de werknemer niet functioneert.
De eerste tip is dus: doe het! Voer die functioneringsgesprekken. In ieder geval één keer per jaar, maar vaker als iemand niet goed functioneert. Leg die gesprekken dan ook vast in een verslag en stuur het verslag naar de werknemer. Een kort verslag op een A4’tje of in een e-mail is vaak voldoende.

Tip 2: wees duidelijk

Als je een werknemer aanspreekt op zijn functioneren, wees dan duidelijk. Duidelijk in waarom de werknemer niet goed functioneert, hoe het anders moet en hoe je de werknemer daarin gaat begeleiden en ondersteunen. Dat kan natuurlijk best op een aardige manier. Sommige werkgevers draaien om de hete brij heen, omdat ze willen voorkomen dat hun kritiek te hard overkomt. Dit heeft vaak tot gevolg dat de werknemer niet goed begrijpt dat er écht iets moet veranderen. Wees dus duidelijk. En duidelijk hoeft niet hard te zijn. Zorg ervoor dat je op een opbouwende manier kritiek geeft.

Tip 3: vraag tijdig advies

Als je wilt weten hoe je een werknemer het beste kunt aanspreken op zijn functioneren, welke eisen je aan de werknemer kunt stellen of hoe je een goede waarschuwingsbrief opstelt: vraag tijdig om juridisch advies. Door al in een vroeg stadium te zorgen voor een goede dossiervorming, voorkom je dat je onvoldoende bewijslast hebt op het moment dat je het dienstverband wilt beëindigen.

Verbeteren, herplaatsen en ontslag

Het doel van een verbetertraject is natuurlijk dat de werknemer daadwerkelijk het functioneren verbetert. Als dat lukt, is dat prettig. Voor werknemer en werkgever. Als het niet lukt het functioneren te verbeteren, dan kun je kijken of de werknemer kan worden herplaatst in een andere functie. Of je kunt toewerken naar een ontslag. Bij ontslag wegens disfunctioneren verdient het meestal de voorkeur de arbeidsovereenkomst te beëindigen door middel van een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst. Lukt dat niet, dan kunnen de juristen van het Juridisch Centrum de ontslagprocedure voor je voeren bij de kantonrechter of het UWV.

Gratis eerste advies

Heb je als werkgever vragen over dossiervorming, functioneren of beoordelen? Neem gerust contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies of voor een vrijblijvende kennismaking bij ons op kantoor. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 18.00 uur. Bel 088 - 777 10 10 of stel je vraag online.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris en Roelant.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.