Ontslagrecht in het onderwijs

Medewerkers openbaar onderwijs geen ambtenaar meer

Door de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) is per 1 januari 2020 de rechtspositie van medewerkers in het openbaar onderwijs veranderd. Deze medewerkers vallen niet langer onder het ambtenarenrecht. Voor hen geldt nu ook het private arbeidsrecht, zoals dat al voor medewerkers in het bijzonder onderwijs en werknemers in het bedrijfsleven van toepassing is.

Nieuwe wetgeving

De wijziging in de rechtspositie geldt voor alle medewerkers in de volgende openbare onderwijsinstellingen:

  • Primair onderwijs voor basisonderwijs en speciaal onderwijs
  • Voortgezet onderwijs
  • Universiteiten en universitaire medische centra
  • Onderzoeksinstellingen

Ontslagrecht openbaar onderwijs

De wijziging betreft ook het ontslagrecht. Als je in het openbaar onderwijs werkt, kan je werkgever nu je dienstverband beëindigen vanwege de in de wet genoemde (voldragen) ontslaggronden:

Werk je in het onderwijs en heb je te maken met (dreigend) ontslag? Onderteken niets, maar win zo snel mogelijk juridisch advies in.

Vragen? Wij helpen

Heb je een vraag over (dreigend) ontslag of wil je een deskundige beoordeling van jouw specifieke ontslagsituatie? Neem contact op met de ervaren arbeidsrechtjuristen en ontslagspecialisten van het Juridisch Centrum voor een geheel vrijblijvend en gratis eerste advies.

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag via ons contactformulier voor werknemers.

Heb je een vraag over ontslag, loon, ziekte of een andere arbeidsrechtelijke kwestie? Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend eerste advies. Wij streven ernaar om je op werkdagen binnen 24 uur antwoord te geven.
Velden met een * zijn verplicht
Upload hieronder zoveel mogelijk relevante bestanden. Denk aan een ontslagbrief, vaststellings- of beëindigingsovereenkomst, recente loonstrook, arbeidsovereenkomst, probleemanalyse van de bedrijfsarts, overige correspondentie.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris en Roelant.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.