FAQ

Veelgestelde vragen

Met welke vragen kan ik terecht bij het Juridisch Centrum?

Bij het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht, kortweg het Juridisch Centrum, kun je terecht als je juridische vragen hebt over werk en ontslag. Bijvoorbeeld als je een vraag hebt over disfunctioneren, loon, een arbeidsconflict, ontslag bij ziekte, het berekenen van de transitievergoeding, de hoogte van een ontslagvergoeding, etc. Zowel werkgevers als werknemers kunnen bij ons terecht. Volg ons ook op LinkedIn.

Kan ik ook met vragen over werk en het corona-virus terecht bij het Juridisch Centrum?

Ja, onze arbeidsrechtjuristen en ontslagspecialisten helpen ook werkgevers en werknemers met arbeidsrechtelijke vragen rondom corona. Wij beoordelen jouw situatie en geven een gratis en geheel vrijblijvend eerste advies.

Wanneer heb ik een arbeidsrechtjurist nodig?

Je bent werknemer of werkgever en bevindt je in een vervelende werksituatie, die mogelijk risico’s en nadelige (financiële) gevolgen voor je heeft. Een arbeidsrechtjurist helpt je om deze risico’s en gevolgen te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. In een ontslagsituatie is het bijvoorbeeld belangrijk dat voor jou als werknemer je ww-rechten zijn veiliggesteld. Voor jou als werkgever is het van belang dat je tijdig handelt, bijvoorbeeld bij een ontslag op staande voet. Onze ervaren juristen adviseren je en helpen je de juiste juridische stappen te nemen in jouw specifieke situatie.

Wat kan het Juridisch Centrum voor mij betekenen?

Werknemers en werkgevers uit heel Nederland kunnen bij het Juridisch Centrum terecht. Onze arbeidsrechtjuristen en ontslagspecialisten beoordelen jouw werk- of ontslagsituatie en geven je een gratis eerste advies. Als je wilt, kunnen wij je daarna ook bijstaan, begeleiden en namens jou onderhandelen of procederen.

Waar staat het Juridisch Centrum voor?

Het Juridisch Centrum biedt laagdrempelige, onafhankelijke en betaalbare rechtshulp. Wij zijn een informeel juristenkantoor, gespecialiseerd in arbeidsrecht en ontslagrecht. Een persoonlijke benadering staat voorop en wij streven altijd naar het hoogst haalbare resultaat. Onze juristen schakelen snel, handelen zorgvuldig en altijd in goed overleg met jou. Bekijk de klantervaringen en lees meer over onze werkwijze.

Hoe verloopt het contact met het Juridisch Centrum?

Het contact verloopt meestal per telefoon en per e-mail. Wij beoordelen jouw situatie en geven je een gratis eerste advies. Mochten wij vervolgens jouw belangen gaan behartigen, dan wordt een van onze juristen jouw vaste contactpersoon. De jurist gaat na overleg met jou direct aan de slag, is goed bereikbaar (je krijgt zijn directe contactgegevens) en houdt je steeds op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw zaak.

Kan of moet ik langskomen op jullie kantoor?

Wij helpen werkgevers en werknemers in heel Nederland. In verband met COVID-19 is een persoonlijke kennismaking op ons kantoor momenteel niet mogelijk. Ook gaan wij voorlopig niet op bedrijfsbezoek. Wij helpen je graag per telefoon en e-mail. Neem gerust contact met ons op.

Welke kosten zijn er verbonden aan de dienstverlening van het Juridisch Centrum?

Eerst krijg je van ons een kosteloze en vrijblijvende inschatting van jouw zaak door een van onze ervaren arbeidsrechtjuristen. Als je ons vervolgens de opdracht geeft om jouw belangen te gaan behartigen, dan vragen wij in de meeste gevallen slechts een vaste en eenmalige eigen bijdrage. Als wij voor je gaan procederen, dan hanteren wij een uurtarief dat beduidend lager ligt dan de tarieven die de advocatuur berekent. Wij bespreken altijd vooraf de kosten met je, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

Ik heb een rechtsbijstandverzekering. Kan ik dan het Juridisch Centrum wel om hulp vragen?

Ja. In veel gevallen mag je namelijk zelf kiezen door wie je je laat bijstaan als je een rechtsbijstandverzekering hebt. We bekijken graag of we je van dienst kunnen zijn, dus neem gerust contact met ons op.

Lees meer over wat het Juridisch Centrum voor je kan betekenen als je een rechtsbijstandverzekering hebt.

Ik ben mkb’er. Kan ik met mijn vraag terecht bij het Juridisch Centrum?

Jazeker. Het Juridisch Centrum heeft veel ondernemers als klant. Neem gerust contact met ons op. Wij beoordelen jouw situatie en geven je graag een gratis en geheel vrijblijvend eerste advies. In verband met COVID-19 is een persoonlijke kennismaking momenteel niet mogelijk, maar wij helpen je graag per telefoon en e-mail.

Ik ben ambtenaar en heb te maken met (dreigend) ontslag. Kan ik terecht bij het Juridisch Centrum?

Jazeker. Aan elke werknemer voor wie het private arbeidsrecht geldt, geven wij een gratis eerste advies. Uiteraard kunnen onze ontslagspecialisten je ook bijstaan in de onderhandelingen met je werkgever over een voorgenomen beëindiging van het dienstverband of in een ontslagprocedure bij UWV of bij de kantonrechter.

Lees meer over Ontslaghulp voor ambtenaren.

Ik werk in het onderwijs en heb te maken met (dreigend) ontslag. Kan ik terecht bij het Juridisch Centrum?

Jazeker. Aan elke werknemer voor wie het private arbeidsrecht geldt, geven wij een gratis eerste advies. Uiteraard kunnen onze ontslagspecialisten je ook bijstaan in de onderhandelingen met je werkgever over een voorgenomen beëindiging van het dienstverband of in een ontslagprocedure bij UWV of bij de kantonrechter.

Lees meer over Ontslaghulp voor onderwijspersoneel.

Wat is het verschil tussen het Juridisch Loket en het Juridisch Centrum?

Het Juridisch Loket is gefinancierd door de overheid en geeft gratis advies op allerlei rechtsgebieden. Voor zo’n advies is beperkte tijd beschikbaar. Het Juridisch Loket behartigt niet actief jouw belangen, maar zal je daarvoor doorverwijzen naar een advocaat of jurist.

Bij het Juridisch Centrum kun je terecht voor een gratis en vrijblijvend eerste advies op het gebied van ontslag- en arbeidsrecht. Als je je zaak daarna uit handen wilt geven aan ons en je bent akkoord met de prijsafspraak, dan gaat het Juridisch Centrum actief jouw belangen behartigen en namens jou onderhandelen of procederen. Je krijg een jurist toegewezen die jou persoonlijk bijstaat. Écht voor jouw recht.

Wat is juridisch advies?

Juridisch advies van een arbeidsrechtjurist kan gaan over bijvoorbeeld (mogelijk) ontslag, een arbeidsconflict of over arbeidsvoorwaarden. Als je je in een lastige situatie bevindt als werknemer of werkgever, dan is het aan te raden om eerst juridisch advies in te winnen, voordat je actie onderneemt.

Lees meer over wat juridisch advies inhoudt.

Wat kost juridisch advies?

De kosten voor juridisch advies lopen sterk uiteen. De ene juridisch adviseur rekent een vaste prijs, de ander een uurtarief. Bij het Juridisch Centrum is het eerste juridisch advies altijd gratis, omdat wij vinden dat rechtshulp voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Lees meer over de kosten van juridisch advies bij het Juridisch Centrum

Waar kan ik juridisch advies krijgen?

Er zijn veel verschillende partijen waar je juridisch advies kunt inwinnen: bij een advocaat, een jurist die werkzaam is voor een vakbond of voor een rechtsbijstandsverzekeraar of bij een jurist die werkzaam is bij een gespecialiseerd kantoor op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

Lees meer over waar je juridisch advies kunt krijgen.

Gratis eerste advies?

Heb je een andere vraag of wil je advies voor jouw specifieke situatie? Neem contact op met het Juridisch Centrum. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag online.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris en Roelant.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.