Non-actiefstelling en schorsing

Je mag niet meer werken

Ben op non-actief gesteld? Of heeft je werkgever je geschorst? Voor beide gevallen heeft je werkgever een gegronde reden nodig. Zo moet je werkgever een redelijk belang hebben dat zwaarder weegt dan jouw belang als werknemer. Bovendien moet er sprake zijn van (ernstig) verwijtbaar handelen van jouw kant.

Wil je meer weten over jouw rechten en plichten tijdens een schorsing of non-actiefstelling? Neem contact op met de ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum.9.5601 reviews

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."Bekijk alle beoordelingen

  • Snel een gratis eerste advies bij non-actiefstelling
  • Arbeidsrechtjuristen en specialisten in ontslagrecht
  • Praktische probleemoplossers
  • Jarenlange ervaring in het bijstaan van werknemers
  • Onafhankelijke rechtshulp in begrijpelijke taal

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 085 - 029 6508 (lokaal tarief) of vul stel je vraag online. Het eerste advies is gratis.

Protest aantekenen bij non-actiefstelling

Zodra je door je werkgever bent geschorst of op non-actief bent gesteld, is het belangrijk dat je aan je werkgever direct – schriftelijk – laat weten dat je het daar niet mee eens bent. In de protestbrief/e-mail maak je ook kenbaar dat:

  • Je beschikbaar bent om de overeengekomen werkzaamheden op eerste afroep van je werkgever te komen verrichten
  • Je werkgever verplicht is om het loon door te betalen

"Nadat ik onterecht op non actief gesteld werd door mijn werkgever heb ik het Juridisch Centrum ingeschakeld waarna zij mijn zaak volledig uit handen hebben genomen en tot een super resultaat zijn gekomen."

Bas uit Doetinchem

Directe gevolgen van een schorsing of non-actiefstelling

Het directe gevolg van een schorsing of non-actiefstelling is dat je voor je werkgever geen werk meer mag verrichten en je niet meer op de werkvloer wordt toegelaten. Je werkgever is wel verplicht om je loon gedurende de schorsing of non-actiefstelling door te betalen.

Een schorsing of non-actiefstelling is een tijdelijke maatregel, maar kan de opmaat zijn naar de beëindiging van je dienstverband. Het is daarom verstandig om direct juridisch advies in te winnen.

Vrijblijvende beoordeling van jouw situatie en een gratis eerste advies

Wil je een vrijblijvende beoordeling van jouw situatie en een gratis eerste advies als je bent geschorst of op non-actief bent gesteld? Of vermoed je dat je wordt ontslagen en wil je je laten bijstaan? Neem contact op met de ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 085 - 029 6508 (lokaal tarief) of stel je vraag via het contactformulier. Wij helpen je graag.

Veelgestelde vragen

Wat betekent non-actief gesteld?

Non-actiefstelling is een maatregel vanuit de werkgever om de werknemer tijdelijk het werken te verbieden. Deze maatregel kan bijvoorbeeld in het leven geroepen worden als de werkgever een onderzoek inlast naar eventuele misdragingen van de werknemer. Ook kan een werknemer op non-actief worden gezet als er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie of als de functie vervalt, bijvoorbeeld vanwege een reorganisatie.

Hoe lang mag een non-actiefstelling duren?

Er bestaat geen maximale juridische termijn voor non-actiefstelling, maar soms staat dit in de desbetreffende cao vermeld. Over het algemeen duurt de non-actiefstelling of schorsing doorgaans 2 tot 3 weken, waarna een van de partijen (werknemer of werkgever) actie onderneemt.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.