Ontslag wegens disfunctioneren

Aantonen, verbeteren, ontslag

Ben je ontevreden over het functioneren van je werknemer? Heb je je werknemer dit al meerdere malen laten weten? Op enig moment is de maat vol en wil je het dienstverband beëindigen. Dit kan echter niet zomaar. Er zijn stappen die je moet ondernemen, voordat je kunt aantonen dat er sprake is van disfunctioneren.

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."Bekijk alle beoordelingen

De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum weten precies waar je op moet letten.

 • Gespecialiseerd in ontslagrecht
 • Adviseren, onderhandelen en procederen in heel Nederland
 • Jarenlange ervaring in het begeleiden en bijstaan van werkgevers
 • Betaalbare rechtshulp, geen torenhoge advocaattarieven
 • Slagvaardige en snelle behandeling van jouw zaak
 • Deskundig advies, in begrijpelijke taal

Neem vrijblijvend contact op met het Juridisch Centrum. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 18.00 uur. Bel 088 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag online. Het eerste advies is gratis.

Voornemen tot ontslag voorbereiden

Een voornemen tot ontslag moet je goed voorbereiden, want je kunt een disfunctionerende medewerker niet zomaar ontslaan. Het Juridisch Centrum begeleidt werkgevers hierbij. Wij helpen je bijvoorbeeld met het formuleren van een officiële waarschuwing, het voorbereiden en vastleggen van (functionerings- of beoordelings)gesprekken en het vormgeven van een verbetertraject. Dit is nodig om succesvol te kunnen toewerken naar een beëindiging van de arbeidsovereenkomst, zowel in het geval van een beëindiging met wederzijds goedvinden als in geval van een ontslagprocedure bij de kantonrechter of het UWV.

De route naar ontslag

Aantonen

Als werkgever zul je allereerst moeten aantonen dat je werknemer niet goed functioneert. Meestal blijkt disfunctioneren uit verslagen van beoordelings- en/of functioneringsgesprekken, uit schriftelijke waarschuwingen of uit de verslaglegging van een verbetertraject. Een goed opgebouwd functioneringsdossier is erg belangrijk. De kantonrechter beoordeelt bij een ontbindingsprocedure namelijk of de werkgever het verzoek om het dienstverband te ontbinden voldoende heeft onderbouwd.

Verbeteren

Nadat je aan je werknemer duidelijk hebt gemaakt dat hij niet naar behoren functioneert, moet je je medewerker in de gelegenheid stellen om zijn functioneren te verbeteren. Dit doe je door bijvoorbeeld:

 • Je werknemer de mogelijkheid te geven om een training of cursus te volgen
 • Een collega als coach in te zetten voor extra begeleiding of
 • Extra ondersteuning aan te bieden waardoor de werkdruk wordt verminderd.

Het is belangrijk om aan een dergelijk verbetertraject een termijn te koppelen, waarna moet blijken of het functioneren daadwerkelijk is verbeterd. Ook doe je er verstandig aan om gedurende het verbetertraject evalatiegesprekken met je medewerker te houden en de inhoud van die gesprekken vast te leggen.

Passende alternatieve functie

In de meeste gevallen blijkt dat het functioneren, ondanks een verbetertraject, niet het gewenste resultaat oplevert. Je doet er dan verstandig aan te zoeken naar een passende alternatieve functie om vast te stellen of je werknemer voor de organisatie behouden kan blijven.

Ontslag

Als je kunt aantonen dat je medewerker niet naar behoren functioneert, je werknemer – zonder positief resultaat – een verbetertraject heeft doorlopen en er geen passende alternatieve functie binnen je onderneming aanwezig is, dan heb je meestal voldoende redenen om het dienstverband te beëindigen. Bij ontslag wegens disfunctioneren moet je je werknemer wel de transitievergoeding betalen.

Let op!

wil je je werknemer daadwerkelijk ontslaan? Dan is het van belang dat je beschikt over een goed opgebouwd personeelsdossier, waaruit blijkt dat je medewerker niet naar behoren functioneert. De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum kunnen je adviseren welke strategie je in dat verband het beste kunt volgen. Uiteraard kunnen wij je ook gedurende het hele traject, van aantonen tot en met ontslag, begeleiden.

Zakelijke rechtsbijstandsverzekering

De rechtsbijstandsverzekering biedt meestal pas dekking als er al een geschil is. Als werkgever richt je je juist op het voorkomen van een conflict met je medewerkers. Het Juridisch Centrum kan al in een vroeg stadium adviseren en meedenken. 
Als er al een arbeidsconflict is en het lukt niet dit in onderling overleg op te lossen, kan het Juridisch Centrum je ook bijstaan in een procedure bij de kantonrechter of het UWV. De rechtsbijstandverzekering vergoedt dan de kosten.

Tips voor werkgevers met een disfunctionerende werknemer

 1. Spreek je werknemer op tijd aan op zijn functioneren;
 2. Stel een duidelijk verbetertraject op ;
 3. Evalueer tussentijds;
 4. Leg alle afspraken schriftelijk vast.

Meer informatie

Wil je meer weten over ontslag wegens disfunctioneren? Neem contact op met de ervaren ontslagspecialisten van het Juridisch Centrum. Ons eerste advies is gratis en wij begeleiden je graag. We zijn bereikbaar van maandag tot en vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 - 777 1010 (lokaal tarief) of stel je vraag online. 
Maak ook gerust een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking op ons kantoor in Amstelveen. Vanzelfsprekend kunnen wij ook bij jou langskomen.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris en Roelant.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.