Functioneren en beoordelen: tips voor werknemers

Slechte beoordeling en risico op ontslag

Als werknemer probeer je natuurlijk je werk zo goed mogelijk te doen. Het is dan best confronterend als je te horen krijgt dat je werkgever niet tevreden is over jouw functioneren. Misschien ben je het er ook niet mee eens. Wat kun je het beste doen als je een slechte beoordeling hebt gekregen? En kan je werkgever je ontslaan wegens disfunctioneren? Het Juridisch Centrum geeft praktische tips en antwoord op de belangrijkste vragen van werknemers.

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."Bekijk alle beoordelingen

Ontslag op basis van disfunctioneren: kan dat zomaar?

Een veelgestelde vraag is aan welke eisen een beoordeling moet voldoen. Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. In de wet is niet geregeld hoe een werkgever een werknemer moet beoordelen en hoe een verbetertraject er precies uit moet zien. De rechtspraak biedt wel enkele handvatten:

  • De werkgever moet duidelijk maken waarom de werknemer niet goed functioneert. De werkgever moet concreet zijn; duidelijk maken aan de werknemer wat deze niet goed doet en aangeven wat van de werknemer verwacht wordt;
  • De werkgever moet een verslag maken van het beoordelingsgesprek. De werknemer moet kennis kunnen nemen van de inhoud van het verslag. De werkgever doet er verstandig aan de werknemer te voorzien van een kopie daarvan. De vorm van het beoordelingsverslag is niet van belang. Een handgeschreven tekst op een A4’tje of een e-mail volstaat.
  • De werkgever moet de werknemer de tijd geven om zijn functioneren te verbeteren. Als werknemer mag je hierbij ondersteuning van de werkgever verwachten. Bijvoorbeeld door extra begeleiding, een cursus of opleiding.

Reageren op een negatieve beoordeling

Als je een beoordeling krijgt waar je het niet mee eens bent, dan is het belangrijk dat je dit schriftelijk laat weten aan je werkgever. Het is begrijpelijk dat je emotioneel bent na een negatieve beoordeling. Maar reageer niet op een emotionele manier. Een dergelijke reactie kan namelijk vergaande gevolgen hebben. Geef dus op een duidelijke manier je mening, maar blijf zakelijk.

Disfunctioneren en ontslag

Als je een keer een slechte beoordeling hebt gehad, wil dat nog niet tot gevolg hebben dat jouw werkgever je direct ontslaat. Als je werkgever niet tevreden over je is, kan hij wel beslissen je arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet te verlengen. Daar kun je meestal niet veel aan doen. Maar als jouw werkgever je arbeidsovereenkomst tussentijds wil beëindigen, dan is één slechte beoordeling niet voldoende reden voor ontslag wegens disfunctioneren.

Onderhandelen over een beëindiging dienstverband wegens disfunctioneren

Het komt voor dat een werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, terwijl er geen of nauwelijks een functioneringsdossier is opgebouwd. Als de werkgever dan bij de kantonrechter ontbinding vraagt wegens disfunctioneren, wordt zo’n ontbindingsverzoek afgewezen. De werkgever kan immers het disfunctioneren niet of onvoldoende aantonen.

Teken niet direct een beëindigingsovereenkomst

Om een dienstverband wegens disfunctioneren te beëindigen, start een werkgever meestal niet meteen een procedure bij de kantonrechter. Veelal krijg jij als werknemer eerst een beëindigingsvoorstel aangeboden, meestal in de vorm van een concept beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst. In de meeste gevallen kan er dan worden onderhandeld over de voorwaarden van zo’n beëindigingsovereenkomst. Onderteken de overeenkomst nooit direct, maar laat deze eerst goed controleren door een specialist.

Ontvang gratis advies
Heb je een vraag over de regels omtrent functioneren en beoordelen? Of over ontslag wegens disfunctioneren? Wil je weten wat de kansen en mogelijkheden zijn in jouw concrete situatie? Neem dan contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 18.00 uur. Bel 088 - 777 10 10 of stel je vraag online.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris en Roelant.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.