Ontslag wegens disfunctioneren

Drie stappen: aantonen, verbeteren, ontslag

Is je werkgever niet tevreden over jouw functioneren? Zijn er functionerings- of beoordelingsgesprekken gevoerd? Is hier verslaglegging van? Heeft je werkgever je dit meerdere malen laten weten? Vaak voeren werkgevers disfunctioneren aan als ontslagreden. Maar je werkgever kan je niet zomaar ontslaan. Hiervoor gelden namelijk strenge regels.

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."



Bekijk alle beoordelingen

De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum hebben jarenlange ervaring in het ontslagrecht en kunnen je vertellen of je werkgever voldoende redenen heeft om je wegens disfunctioneren te kunnen ontslaan.

  • Informeel kantoor, werkzaam in heel Nederland
  • Jarenlange ervaring vanuit perspectief werknemer én werkgever
  • Persoonlijke en doortastende werkwijze
  • Zeer voordelige tarieven, geen torenhoge advocaatkosten
  • Onafhankelijke hulp bij ontslag (wegens disfunctioneren) door betrokken jurist
  • Deskundig advies, in begrijpelijke taal

Neem vrijblijvend contact op met het Juridisch Centrum. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 – 18.00 uur. Bel 088 - 777 1010 (lokaal tarief) of vul ons contactformulier in. Wij helpen je graag.

Ontslag wegens disfunctioneren: advies en begeleiding

Het Juridisch Centrum adviseert, helpt en begeleidt werknemers voor wie ontslag dreigt. Je werkgever kan je niet zomaar ontslaan. Je bent pas ontslagen als je werkgever een ontslagprocedure heeft doorlopen en in het gelijk wordt gesteld, of als je akkoord gaat met een ontslag met wederzijds goedvinden. De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum zijn gespecialiseerd in ontslagrecht en leggen je graag vrijblijvend en in duidelijke taal uit wat de mogelijkheden zijn in jouw specifieke situatie.

Voorwaarden ontslag bij disfunctioneren

Disfunctioneren aantonen

Als je werkgever niet tevreden is over jouw functioneren, zal je werkgever dat moeten aantonen. Meestal blijkt disfunctioneren uit verslagen van beoordelings- en/of functioneringsgesprekken of uit waarschuwingen. Maar één slechte beoordeling of waarschuwing hoeft nog niet te betekenen dat je onvoldoende functioneert. Om een werknemer te kunnen ontslaan wegens disfunctioneren, moet een werkgever beschikken over voldoende documentatie waarmee hij aannemelijk kan maken dat de werknemer niet naar behoren functioneert. De rechtspraak stelt zware eisen aan deze ontslaggrond.

Functioneren verbeteren

Nadat je werkgever aan jou kenbaar heeft gemaakt dat je onvoldoende functioneert, is je werkgever verplicht jou in de gelegenheid te stellen je functioneren te verbeteren. Je krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een training of cursus te volgen, een collega fungeert voor jou als coach of je krijgt assistentie om de werkdruk te verlagen. Meestal wordt aan een verbetertraject een termijn gekoppeld, waarna moet blijken of het functioneren daadwerkelijk is verbeterd. Vaak vinden gedurende die periode ook evaluatiemomenten plaats.

Alternatieve functie

Het kan natuurlijk voorkomen dat je werkgever van mening is dat het functioneren, ondanks een verbetertraject, niet verbetert. Je werkgever doet er dan verstandig aan om voor jou op zoek te gaan naar een passende alternatieve functie binnen zijn organisatie. Als werknemer hoef je overigens niet elke alternatieve functie te accepteren.

Ontslag wegens disfunctioneren

Is je werkgever van mening dat je (nog steeds) niet voldoende functioneert, dan bestaat de kans dat hij je wil ontslaan. Je werkgever zal dan een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter. Uit de praktijk blijkt dat er in veel gevallen echter onvoldoende grond is voor ontslag vanwege disfunctioneren. Een werkgever zal daarom vaak proberen een procedure te vermijden en de voorkeur geven aan een ontslag met wederzijds goedvinden. Bij een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden, is het vaak mogelijk om te onderhandelen over de ontslagdatum en de beëindigingsvergoeding.

Tips voor werknemers na ontslag wegens disfunctioneren

  1. Bij een slechte beoordeling, maak altijd schriftelijk bezwaar;
  2. Geef schriftelijk aan wat je nodig hebt om jouw functioneren te kunnen verbeteren.

Kosten advies van arbeidsrechtjurist bij ontslag disfunctioneren

Ook als je een rechtsbijstandsverzekering hebt of aangesloten bent bij een vakbond, kan het Juridisch Centrum vaak nog iets voor je betekenen. Als je bijvoorbeeld niet tevreden bent over je huidige advocaat of jurist, dan kun je een arbeidsrechtjurist van het Juridisch Centrum inschakelen bij ontslag wegens niet functioneren. In veel gevallen mag je namelijk zelf kiezen door wie je je laat bijstaan. Je verzekering dient dan de kosten te betalen.

Gratis advies van het Juridisch Centrum

Gaat je werkgever over tot een functiewijziging of tot ontslag vanwege disfunctioneren? Het is dan prettig om te weten waar je aan toe bent. Neem contact op met het Juridisch Centrum en leg je zaak geheel vrijblijvend voor aan een arbeidsrechtjurist. We zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 - 777 1010 (lokaal tarief) of vul ons contactformulier in. Het eerste advies is gratis.

Veelgestelde vragen

Wat is disfunctioneren?

Er wordt van disfunctioneren op het werk gesproken als de werknemer niet voldoet aan de verwachtingen die bij de functie horen. Dit geldt echter niet als het disfunctioneren het gevolg is van medische problemen, gebrek aan scholing of bepaalde arbeidsomstandigheden. De werkgever dient aan te tonen dat de werknemer ongeschikt is voor zijn of haar werkzaamheden.

Wat zijn redenen voor ontslag wegens disfunctioneren?

Er bestaan verschillende redenen voor een werkgever om een werknemer te ontslaan bij slecht functioneren. Bijvoorbeeld als de werknemer structureel te laat komt, als hij of zij de werkzaamheden niet naar behoren uitvoert of niet voldoet aan de eisen van de functie, zonder hier een geldige reden voor te hebben. In deze en soortgelijke situaties kan de werkgever ervoor kiezen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.