Bedrijfseconomisch ontslag

Het vervallen van arbeidsplaatsen

Als je te maken hebt met tegenvallende bedrijfsresultaten, dan zul je in de kosten moeten snijden. Dit betekent dat je waarschijnlijk ook medewerkers moet ontslaan. Maar wanneer is er sprake van bedrijfseconomische redenen voor ontslag? En met welke regels moet je rekening houden?

Bedrijfseconomische redenen

Er zijn diverse bedrijfseconomische redenen op grond waarvan je een ontslagprocedure kunt starten:

  • een slechte financiële situatie;
  • structurele werk- of omzetvermindering;
  • bedrijfsorganisatorische redenen;
  • beëindiging van (een deel van de) bedrijfsactiviteiten;
  • technologische veranderingen (zoals automatisering);
  • een bedrijfsverhuizing of
  • een bedrijfssluiting

Meestal is een bedrijfseconomisch ontslag gebaseerd op meerdere van bovenstaande redenen.

Moet je medewerkers ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen? Neem voor hulp en advies contact op met de ervaren arbeidsrechtjuristen en ontslagspecialisten van het Juridisch Centrum. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag online. Ons eerste advies is gratis.

Begeleiding bij bedrijfseconomisch ontslag

Als werkgever kun je je medewerker(s) niet zomaar op grond van bedrijfseconomische redenen ontslaan. Laat je tijdig adviseren door de ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum. Wij zoeken graag voor je uit of er in jouw situatie voldoende grond is om je medewerker(s) wegens bedrijfseconomische redenen te kunnen ontslaan. Daarnaast kunnen wij je helpen bij het voorbereiden van de ontslagaanvraag bij het UWV. Ook kunnen we namens jou met de betrokken werknemer(s) onderhandelen over een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden. Bel gerust voor een gratis eerste advies of voor een vrijblijvende persoonlijke kennismaking. Wij helpen en begeleiden je graag.

Beleidsvrijheid

Als werkgever heb je in beginsel de beleidsvrijheid om te bepalen hoe je jouw organisatie inricht. Met andere woorden, je kunt tot op zekere hoogte bepalen welke functies komen te vervallen, of je afdelingen wilt inkrimpen, etc. Maar bij het bepalen van de werknemers die je wilt ontslaan, moet je wel rekening houden met de Uitvoeringsregels van het UWV, waaronder het al dan niet toepassen van het afspiegelingsbeginsel.

Afspiegelingsbeginsel

Als sprake is van onderling uitwisselbare functies moet je bij een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen rekening houden met het afspiegelingsbeginsel. Het afspiegelingsbeginsel verplicht je om een keuze te maken tussen werknemers die in onderlinge uitwisselbare functies binnen een onderneming of bedrijfsvestiging werkzaam zijn. Daarbij deel je je medewerkers in op basis van leeftijd (15 t/m 24 jaar, 25 t/m 34 jaar, 35 t/m 44 jaar, 45 t/m 54 jaar en 55 jaar en ouder). Binnen elke leeftijdscategorie komt de werknemer die het kortst bij je in dienst is in aanmerking voor ontslag.

Ontslagregeling

Ook als je een arbeidsovereenkomst moet beëindigen vanwege bedrijfseconomische redenen kun je proberen met je werknemer een minnelijke regeling te treffen, ook wel een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden genoemd. Hiermee voorkom je een langdurige en kostbare ontslagprocedure bij het UWV met een onzekere uitkomst.

Transitievergoeding

Ook bij een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen moet je in de meeste gevallen de transitievergoeding betalen aan de werknemer.

Tips voor werkgevers bij bedrijfseconomisch ontslag

  • Zorg voor een goede voorbereiding van het ontslag
  • Let op de Uitvoeringsregels van het UWV, waaronder het afspiegelingsbeginsel
  • Probeer een schikking te treffen met je werknemer

Ontslagbegeleiding voor werkgevers: snel een eerste gratis advies

Wil je hulp bij het voorbereiden van een bedrijfseconomisch ontslag? Of heb je vragen over het toepassen van het afspiegelingsbeginsel? Of wil je een minnelijke regeling of schikking treffen met je werknemer(s)?
Neem contact op met de ervaren ontslagspecialisten van het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht. Ons eerste advies is gratis en wij begeleiden je graag.

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag online. Uiteraard kun je ook een afspraak maken voor een  vrijblijvende kennismaking op ons kantoor in Amstelveen of op jouw locatie.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris en Roelant.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.