Ontslagredenen

Waarvoor kan mijn werkgever mij ontslaan?

Er zijn meerdere ontslagredenen. Als je werkgever van plan is om je te ontslaan, dan zal je werkgever de ontslagreden aan de rechter of aan het UWV voor moeten leggen. De rechter of het UWV toetst of de ontslagreden geldig is en of deze voldoende is onderbouwd. Dit is anders als je met je werkgever afspraken maakt over een ontslag met wederzijds goedvinden. De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum zijn gespecialiseerd in ontslagrecht en helpen je graag.

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."



Bekijk alle beoordelingen

  • Informeel juristenkantoor, werkzaam in heel Nederland
  • Jarenlange ervaring in het bijstaan van werknemers
  • Onafhankelijke hulp bij ontslag door betrokken juristen
  • Persoonlijke en doortastende werkwijze
  • Zeer voordelige tarieven, geen torenhoge advocaatkosten
  • Deskundig advies, in begrijpelijke taal

Neem vrijblijvend contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies of ontslagcheck. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 - 777 1010 (lokaal tarief) of vul het contactformulier in.

"Goede service, heldere communicatie, alles in het belang van de cliënt."

Wim uit Amsterdam

Redenen voor ontslag

Niet elke reden is voldoende voor ontslag. De meest voorkomende ontslagredenen zijn:

Verwijtbaar handelen of nalaten – alternatief voor ontslag op staande voet

Dit is een relatief nieuwe ontslaggrond. Het gaat hierbij om verwijtbaar handelen of nalaten dat dermate mate ernstig is, dat van de werkgever niet kan worden gevergd dat de arbeidsovereenkomst nog langer voortduurt.

Lees meer over de ontslagreden verwijtbaar handelen of nalaten.

Disfunctioneren

Is je werkgever niet tevreden over jouw functioneren? Heeft je werkgever je dit meerdere malen laten weten? Vaak wordt disfunctioneren door werkgevers als ontslagreden aangevoerd. Maar je werkgever kan je niet zomaar ontslaan. Vaak is het maar de vraag of je werkgever een goed en volledig dossier tegen je heeft opgebouwd. Uit de praktijk blijkt dat in veel gevallen waarin de werkgever stelt dat sprake is van disfunctioneren, er onvoldoende grond is voor ontslag.

Lees meer over de ontslagreden disfunctioneren.

Verstoorde arbeidsrelatie

Heb je een conflict of een verstoorde arbeidsrelatie met je leidinggevende of met een collega? Een vervelende situatie, want het veroorzaakt vaak stress en je gaat met tegenzin naar je werk. Je werkgever wil wellicht je dienstverband beëindigen, maar dit kan niet zomaar. Je werkgever zal moeten aantonen dat van hem niet kan worden gevergd dat hij de arbeidsovereenkomst nog langer laat voortduren. Daarbij zal je werkgever op zijn minst aannemelijk moeten maken dat jij degene bent die voor problemen zorgt.

Lees meer over de ontslagreden verstoorde arbeidsrelatie.

Dringende reden (ontslag op staande voet)

Diefstal, maar ook bedreiging, mishandeling en werkweigering zijn de bekendste vormen van een dringende reden. Een dringende reden leidt vaak tot een direct ontslag, ook wel een ontslag op staande voet genoemd. De gevolgen van een ontslag op staande voet vanwege een dringende reden zijn direct van invloed op je privéleven. Je verliest je baan en je kunt geen aanspraak maken op een WW-uitkering, omdat je verwijtbaar werkloos bent.

Lees meer over de ontslagreden dringende reden (ontslag op staande voet).

Bedrijfseconomische reden

Heeft je werkgever te maken met tegenvallende bedrijfsresultaten, of wil je werkgever reorganiseren? Dan is het mogelijk dat je werkgever gaat snijden in het personeelsbestand om bedrijfseconomische redenen. Dit kan betekenen dat je in aanmerking komt voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Maar je werkgever moet dan wel met een aantal zaken rekening houden, waaronder het afspiegelingsbeginsel.

Lees meer over de ontslagreden bedrijfseconomische reden.

Combinatie van ontslagredenen (cumulatiegrond)

Sinds 1 januari 2020 bestaat de cumulatiegrond. Ontslag op basis van meerdere onvoldragen (wettelijke) ontslaggronden is nu mogelijk. Denk aan een situatie waarin deels sprake is van disfunctioneren en deels van een verstoorde arbeidsrelatie. De combinatie van ontslaggronden moet zodanig zijn dat van de werkgever in redelijkheid niet gevergd kan worden dat de arbeidsovereenkomst nog langer voortduurt.

Lees meer over de ontslagreden cumulatiegrond.

Begeleiding werknemers bij ontslag

Het Juridisch Centrum adviseert, helpt en begeleidt werknemers voor wie ontslag dreigt. Je werkgever kan je niet zomaar ontslaan. Je bent pas ontslagen als je werkgever een ontslagprocedure heeft doorlopen en in het gelijk wordt gesteld, of als je akkoord gaat met een ontslag met wederzijds goedvinden. De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum zijn gespecialiseerd in ontslagrecht en leggen je graag vrijblijvend en in duidelijke taal uit wat de mogelijkheden zijn in jouw specifieke situatie.

"Door het onverwachte ontslag en alle emoties en onzekerheden die daarbij kwamen, besloot ik hulp via het Juridisch Centrum in te schakelen. Al heel snel gaf dit voor mij rust en vertrouwen. Alles werd snel oppakt en er werd accuraat gehandeld. Ook gedurende het proces was er met grote regelmaat contact en werd er niks gedaan zonder mijn goedvinden. Het belangrijkste was wel dat ik zeer zeker het gevoel had dat er alles gedaan werd om er voor mij een zo goed mogelijke regeling uit te halen. De kundigheid en ervaring van de juristen zorgde ervoor dat ik de onderhandelingen met een gerust hart aan hun kon overlaten."

Mirjam uit Arnhem

Lees meer klantervaringen

Tips voor werknemers bij ontslag

  1. Onderteken niets, ga nergens mee akkoord;
  2. Houd je beschikbaar voor werk;
  3. Neem direct contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies.

Schakel een arbeidsrechtjurist in

Ook als je een rechtsbijstandsverzekering hebt of aangesloten bent bij een vakbond, kan het Juridisch Centrum vaak nog iets voor je betekenen. Als je bijvoorbeeld niet tevreden bent over je huidige advocaat of jurist, dan kun je een arbeidsrechtjurist van het Juridisch Centrum inschakelen. In veel gevallen mag je namelijk zelf kiezen door wie je je laat bijstaan. Je verzekering dient dan de kosten te betalen.

Meer informatie over ontslagredenen

Wil je weten of jouw ontslagreden rechtsgeldig is? Of wat jouw opties zijn en wat wij voor je kunnen doen? Neem vrijblijvend contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 - 777 1010 (lokaal tarief) of vul ons contactformulier in. Wij helpen je graag.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.