Ontslagredenen

Goede onderbouwing noodzakelijk

Het ontslaan van een werknemer vereist een goede voorbereiding. De feiten en omstandigheden die je als reden(en) voor het ontslag aanvoert, zijn namelijk van invloed op de kans dat je werknemer daadwerkelijk kan worden ontslagen. Er zijn meerdere ontslagredenen. Niet elke reden is voldoende voor ontslag.

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."



Bekijk alle beoordelingen

De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum hebben jarenlange ervaring in het beoordelen van ontslagsituaties en helpen je graag.

  • Arbeidsrechtjuristen gespecialiseerd in ontslagrecht
  • Adviseren, onderhandelen en procederen in heel Nederland
  • Jarenlange ervaring vanuit perspectief werknemer én werkgever (met name MKB)
  • Onafhankelijke ontslagbegeleiding voor werkgevers
  • Snelle en slagvaardige behandeling van jouw zaak
  • Betaalbare rechtshulp, geen torenhoge advocaattarieven
  • Deskundig advies, in begrijpelijke taal

Neem vrijblijvend contact op met het Juridisch Centrum. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur op tel. 088 - 777 1010 (lokaal tarief). Of stel je vraag online. Het eerste advies is gratis.

Gegronde redenen

Niet elke reden is voldoende voor ontslag. Hieronder de meest voorkomende ontslagredenen op een rij:

Verwijtbaar handelen of nalaten – alternatief voor ontslag op staande voet

Het gaat hierbij om verwijtbaar handelen of nalaten dat dermate ernstig is, dat van de werkgever niet kan worden gevergd dat de arbeidsovereenkomst nog langer voortduurt.
De ontbindingsprocedure bij de kantonrechter wegens verwijtbaar handelen of nalaten kun je in de praktijk gebruiken als alternatief voor een ontslag op staande voet. Dit is met name aan de orde als er twijfel bestaat of het gedrag van de werknemer wel ernstig genoeg is voor een ontslag op staande voet. Bijvoorbeeld als je werknemer regelmatig te laat op het werk komt.

Lees meer over de ontslagreden Verwijtbaar handelen of nalaten.

Disfunctioneren

Ben je ontevreden over het functioneren van je werknemer? Heb je je werknemer dit al meerdere malen laten weten? Op enig moment is de maat vol en wil je het dienstverband beëindigen. Dit kan niet zomaar. Je moet een aantal regels in acht nemen, voordat je kunt aantonen dat er sprake is van disfunctioneren.

Lees meer over de ontslagreden Disfunctioneren

Verstoorde arbeidsrelatie

Zorgt een van je werknemers voor een vervelende werksfeer? Is er een conflict tussen een van je werknemers en zijn collega of leidinggevende? Dat is een lastige situatie, want het vermindert de arbeidsproductiviteit en zorgt voor onrust op de werkvloer. Om die reden wil je mogelijk het dienstverband van de betrokken werknemer zo spoedig mogelijk beëindigen.

Lees meer over de ontslagreden Verstoorde arbeidsrelatie

Dringende reden (ontslag op staande voet)

Er zijn situaties waarin de positie van je werknemer onhoudbaar is geworden. Bijvoorbeeld als er sprake is van diefstal of als de werknemer zich op een andere wijze ernstig heeft misdragen. Een ontslag op staande voet kan dan een passende maatregel zijn. Maar om een werknemer op rechtsgeldige wijze op staande voet te kunnen ontslaan, moet je je als werkgever aan veel strenge regels houden.

Lees meer over de ontslagreden Dringende reden (ontslag op staande voet)

Bedrijfseconomische reden

Als je te maken hebt met tegenvallende bedrijfsresultaten, dan zal je in de kosten moeten snijden. Dit betekent dat je waarschijnlijk personeel moet ontslaan. Maar wanneer is er sprake van bedrijfseconomische redenen en welke regels zijn daarbij van toepassing?

Lees meer over de ontslagreden Bedrijfseconomische reden

Combinatie van ontslagredenen (cumulatiegrond)

Sinds 1 januari 2020 bestaat de cumulatiegrond. Ontslag op basis van meerdere onvoldragen (wettelijke) ontslaggronden is nu mogelijk. Denk aan een situatie waarin deels sprake is van disfunctioneren en deels van een verstoorde arbeidsrelatie. De combinatie van ontslaggronden moet zodanig zijn dat van de werkgever in redelijkheid niet gevergd kan worden dat de arbeidsovereenkomst nog langer voortduurt.

Lees meer over de ontslagreden cumulatiegrond.

Begeleiding en advies

Het Juridisch Centrum adviseert en begeleidt werkgevers op het gebied van ontslag. Het is verstandig een ontslag goed voor te bereiden, want je kunt een werknemer niet zomaar ontslaan. In een ontslagprocedure moet je de reden van het ontslag voorleggen aan UWV of aan de kantonrechter. De kantonrechter of UWV toetst of de ontslagreden rechtsgeldig is en voldoende is onderbouwd. Een werknemer is pas ontslagen als deze procedure is doorlopen en jij als werkgever in het gelijk bent gesteld, of als je werknemer akkoord gaat met een ontslag met wederzijds goedvinden.

Tips voor werkgevers bij voorgenomen ontslag

  1. Ga niet overhaast te werk, bereid een ontslag zorgvuldig voor;
  2. Zorg voor goede onderbouwing van de ontslagreden;
  3. Laat je door een arbeidsrechtjurist adviseren over de do's and don’ts bij een ontslag.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Ook als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt, kan het Juridisch Centrum vaak nog iets voor je betekenen. De rechtsbijstandverzekering biedt meestal pas dekking, als er al een geschil is. Maar als werkgever wil je juist geschillen voorkomen. Bijvoorbeeld door het gebruiken van deugdelijke arbeidsovereenkomsten. Of door het zorgen voor goede procedures wat betreft beoordelen en functioneren.
Het Juridisch Centrum kan al in een vroeg stadium adviseren en meedenken. Als er al een conflict is en het lukt niet dit in onderling overleg op te lossen, kan het Juridisch Centrum een procedure bij het UWV of de kantonrechter voor je voeren.

Neem contact op

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie? Of wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met het Juridisch Centrum voor een kennismaking of gratis eerste advies. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 - 777 1010 (lokaal tarief) of stel je vraag online. Wij helpen je graag.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.