Procedure bij de kantonrechter na ontslag op staande voet

Snel handelen is noodzakelijk!

Ben je op staande voet ontslagen? Dat kan grote gevolgen voor je hebben. Want misschien ben je niet alleen je baan kwijt, maar verlies je ook je recht op een WW-uitkering. Vaak is een ontslag op staande voet echter niet terecht gegeven. In dat geval is het belangrijk om snel te handelen.
De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum beoordelen graag jouw specifieke situatie en geven je een gratis eerste advies.

  • Informeel juristenkantoor gespecialiseerd in ontslagrecht
  • Jarenlange ervaring in het bijstaan van werknemers
  • Adviseren, onderhandelen en procederen in heel Nederland
  • Voortvarende, praktisch-realistische en persoonlijke werkwijze
  • Betaalbare rechtshulp in begrijpelijke taal
  • Snel een gratis ontslagcheck

Neem direct contact op voor een gratis eerste advies. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 - 777 10 10 of vul het contactformulier in.

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."Bekijk alle beoordelingen

Snelle en praktische probleemoplossers
De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum zijn gespecialiseerd in het ontslagrecht en hebben dagelijks te maken met ontslagprocedures en ontslaggronden, zoals een ontslag op staande voet. Onze juristen zijn betrokken, hebben een praktische en realistische instelling en bieden hulp bij ontslag aan werknemers in heel Nederland. Wij adviseren, onderhandelen en procederen en staan bekend om onze doortastende en persoonlijke werkwijze. Het eerste advies is altijd gratis.

Dringende reden voor ontslag op staande voet
Voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet moet onder meer sprake zijn van een dringende reden. Voorbeelden van een dringende reden zijn: diefstal, bedreiging, mishandeling of werkweigering.
Ben je van mening dat er geen sprake is van een dringende reden en dat je werkgever je dus ten onrechte op staande voet heeft ontslagen? Dan kunnen de arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum namens jou een procedure starten bij de kantonrechter.

Ontslag op staande voet aanvechten: binnen twee maanden procedure starten
Als je het niet eens bent met het ontslag op staande voet (formeel: onverwijlde opzegging om een dringende reden), dan kun je bij de kantonrechter een verzoekschrift indienen. Je kunt de kantonrechter dan verzoeken om de opzegging te vernietigen. Na de vernietiging van de opzegging heb je recht op het loon vanaf de datum van het ontslag.

Ben je het oneens met het ontslag op staande voet, maar wil je niet meer voor je werkgever werken, omdat de arbeidsrelatie inmiddels is verstoord? Dan kun je de kantonrechter verzoeken om het toekennen van een billijke vergoeding (schadevergoeding) in plaats van vernietiging van de opzegging. De billijke vergoeding komt dan bovenop de transitievergoeding.

Het verzoek om vernietiging van de opzegging of om het toekennen van een billijke vergoeding moet binnen twee maanden na het ontslag worden ingediend.

De procedure 
De procedure begint met het indienen van een verzoekschrift bij de kantonrechter. Dit moet dus binnen twee maanden nadat je het ontslag op staande voet hebt gekregen. Vervolgens vindt er binnen vier weken een mondelinge behandeling plaats in de rechtbank. Jij en je werkgever kunnen dan bij de kantonrechter jullie standpunten toelichten. De kantonrechter stelt ook vragen aan jou en aan je werkgever.

Na de mondelinge behandeling beslist de kantonrechter, in de regel binnen drie weken, of het ontslag op staande voet wel of niet terecht is. Als de kantonrechter oordeelt dat het ontslag op staande voet onterecht is gegeven, beslist hij, afhankelijk van het verzoek van de werknemer, om de opzegging te vernietigen of de werkgever te veroordelen tot het betalen van een billijke vergoeding.

De uitspraak is niet definitief; zowel jij als je werkgever kan nog in hoger beroep bij het gerechtshof. In de praktijk leggen partijen zich echter meestal neer bij de uitspraak van de kantonrechter.

Wel of geen rechtszaak: laat je bijstaan
Het is verstandig om je in een procedure te laten bijstaan door een arbeidsrechtjurist van het Juridisch Centrum, die gespecialiseerd is in het ontslagrecht en ruime ervaring heeft met het voeren van procedures bij de kantonrechter.
In sommige gevallen is een werkgever alsnog bereid om het ontslag op staande voet om te zetten in een zogenoemde beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden. De arbeidsjuristen van het Juridisch Centrum kunnen contact opnemen met je werkgever om deze mogelijkheid voor je te onderzoeken. Je verliest in dat geval nog steeds je baan, maar met een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden kunnen wij je rechten op een WW-uitkering zoveel als mogelijk veiligstellen. Het is in een enkel geval zelfs ook mogelijk om afspraken te maken over een ontslagvergoeding. Alle afspraken tussen jou en je werkgever over de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden eindigt, worden vastgelegd in een zogenoemde beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst.

Snel een gratis eerste advies

Ben je op staande voet ontslagen en wil je weten wat jouw rechten en mogelijkheden zijn? Leg jouw situatie dan vrijblijvend voor aan de ontslagspecialisten van het Juridisch Centrum. Bel 088 – 777 10 10 of stel je vraag online. Ons eerste advies is kosteloos.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.