Verstoorde arbeidsrelatie: informatie voor werkgevers

Arbeidsconflict

Zorgt een van je werknemers voor een vervelende werksfeer? Is er een conflict tussen een van je werknemers en zijn collega of leidinggevende? Dat is een lastige situatie, want het vermindert de arbeidsproductiviteit en zorgt voor onrust op de werkvloer.

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."Bekijk alle beoordelingen

De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum hebben jarenlange ervaring in het oplossen van arbeidsconflicten. Wij kunnen je vertellen aan welke regels werknemers zich moeten houden op de werkvloer.

  • Gespecialiseerd in ontslagrecht
  • Adviseren, onderhandelen en procederen in heel Nederland
  • Jarenlange ervaring in het begeleiden en bijstaan van werkgevers
  • Betaalbare rechtshulp, geen torenhoge advocaattarieven
  • Snelle en slagvaardige behandeling van jouw zaak
  • Deskundig advies, in begrijpelijke taal

Neem vrijblijvend contact op met het Juridisch Centrum. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 18.00 uur. Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag online. Het eerste advies is gratis.

Advies en begeleiding

De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum zijn gespecialiseerd in het ontslagrecht en staan werkgevers bij. We leggen je graag vrijblijvend en in duidelijke taal uit wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie. Het dienstverband van je werknemer kun je niet zomaar beëindigen. Een werknemer is pas ontslagen als je een ontslagprocedure hebt doorlopen bij de kantonrechter of het UWV en in het gelijk bent gesteld, of als je werknemer akkoord gaat met een ontslag met wederzijds goedvinden. De arbeidsrechtjuristen en ontslagspecialisten van het Juridisch Centrum adviseren en begeleiden je graag.

Conflict op de werkvloer

Botsende karakters

Meestal vloeit een verstoorde arbeidsrelatie voort uit een botsing van karakters tussen je medewerker en zijn leidinggevende of collega. Ook kan het zijn dat je een verschil van mening hebt over de wijze waarop het werk moet worden uitgevoerd.

Conflict oplossen

Je hebt als werkgever de verplichting om een conflict op de werkvloer op te lossen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een mediator in te schakelen of de betreffende werknemer (voor zover mogelijk) te herplaatsen. Blijft het conflict en/of de verstoorde arbeidsrelatie ondanks die inspanningen bestaan, dan heb je meestal voldoende redenen om je werknemer te ontslaan.

Aantonen

Voordat je je werknemer kunt ontslaan vanwege een verstoorde arbeidsrelatie, zul je aannemelijk moeten maken dat je werknemer voor problemen zorgt. Je doet er verstandig aan je werknemer uit te nodigen voor een gesprek, waarin je duidelijk maakt dat het gedrag van je werknemer onacceptabel is. Vervolgens bevestig je de inhoud van het gesprek schriftelijk. Deze bevestiging heeft vaak de vorm van een officiële waarschuwing. Afhankelijk van de ernst van de gedragingen geef je één of meerdere officiële waarschuwingen, voordat je toewerkt naar een beëindiging van het dienstverband.

Ontslag

Nadat je werknemer voldoende is gewezen op zijn houding en gedrag, kun je een ontslagprocedure starten bij de kantonrechter. Een andere mogelijkheid is om te proberen het dienstverband te beëindigen met wederzijds goedvinden.
Op grond van de wet ben je bij ontslag wegens een verstoorde arbeidsrelatie de transitievergoeding verschuldigd. Dit geldt niet als de arbeidsrelatie is verstoord door ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer.

Let op!

Is er sprake van een arbeidsconflict tussen jou en je werknemer? Maak je bezwaren over het gedrag op tijd kenbaar en leg waarschuwingen en gemaakte afspraken schriftelijk vast. Om zoveel mogelijk kans te maken op een succesvolle ontslagprocedure is het van belang dat je een goed dossier hebt opgebouwd.

Tips voor werkgevers

  1. Spreek de werknemer tijdig op zijn houdig en gedrag aan.
  2. Leg waarschuwingen en afspraken schriftelijk vast, zo nodig in de vorm van een officiële waarschuwing.
  3. Laat de zaak niet voortslepen, zorg voor een goed opgebouwd dossier!

Zakelijke rechtsbijstandsverzekering

De rechtsbijstandsverzekering biedt meestal pas dekking als er al een geschil is. Als werkgever richt je je juist op het voorkomen van een conflict met je medewerkers. Het Juridisch Centrum kan al in een vroeg stadium adviseren en meedenken. 
Als er al een arbeidsconflict is en het lukt niet dit in onderling overleg op te lossen, kan het Juridisch Centrum je ook bijstaan in een procedure bij de kantonrechter of het UWV. De rechtsbijstandverzekering vergoedt dan de kosten.

Neem contact op

Heb je te maken met een arbeidsconflict? Wil je advies over het ontslaan van een werknemer? Neem contact op met de ervaren ontslagspecialisten van het Juridisch Centrum. Ons eerste advies is gratis en wij begeleiden je graag. We zijn bereikbaar van maandag tot en vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 - 777 1010 (lokaal tarief) of stel je vraag online. 
Maak ook gerust een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking op ons kantoor in Amstelveen. Vanzelfsprekend kunnen wij ook bij jou langskomen.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris en Roelant.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.