Onregelmatige opzegging

Dienstverband opzeggen zonder de opzegtermijn in acht te nemen

Bij een regelmatige opzegging van de arbeidsovereenkomst neem je als werkgever de geldende opzegtermijn in acht én de datum waartegen kan worden opgezegd (meestal de laatste dag van de maand).

Van een onregelmatige opzegging is sprake wanneer je:

  • niet de juiste (vaak een te korte) of geen opzegtermijn in acht hebt genomen
  • een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder tussentijdse opzeggingsmogelijkheid vóór de einddatum hebt opgezegd

Ben je van plan om het dienstverband met een werknemer op te zeggen? Of wil je weten of je medewerker het dienstverband op een correcte wijze heeft opgezegd? Of heb je andere vragen over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst? Neem dan contact op met de ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag online.

Advies en hulp voor werkgevers

De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum adviseren werkgevers bij het beëindigen van een dienstverband. Vanzelfsprekend vertellen wij je waar je dan op moet letten, zoals het in acht nemen van de juiste opzegtermijn. Uiteraard kunnen wij je ook bijstaan als je werknemer het dienstverband heeft beëindigd zonder de opzegtermijn in acht te nemen. Neem gerust contact met ons op voor een gratis eerste advies. Wij helpen je graag.

De vergoeding wegens een onregelmatige opzegging

Als je het dienstverband opzegt zonder de juiste opzegtermijn in acht te nemen, dan ben je je werknemer een vergoeding verschuldigd. De hoogte van die vergoeding is gelijk aan het loon over de termijn dat de arbeidsovereenkomst bij een correcte (regelmatige) opzegging had moeten voortduren.

Wanneer je met je werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder tussentijdse opzeggingsmogelijkheid bent overeengekomen en je zegt de arbeidsovereenkomst vóór de einddatum op, dan moet je eveneens een vergoeding betalen aan je werknemer. Die vergoeding is gelijk aan het loon over de resterende contractduur.

Let op!

Andersom geldt hetzelfde: als je werknemer de arbeidsovereenkomst opzegt zonder de geldende opzegtermijn in acht te nemen, dan is hij aan jou een vergoeding verschuldigd.

Nieuwe medewerker snel in dienst nemen

Als je een werknemer die nog in dienst is bij een andere werkgever direct in dienst wilt nemen, dan kun je met deze nieuwe medewerker afspreken dat hij bij zijn werkgever opzegt zonder de opzegtermijn in acht te nemen. Je nieuwe medewerker is dan wel een schadevergoeding wegens een onregelmatige opzegging aan zijn voormalige werkgever verschuldigd. Je kunt daarover afspreken dat jij als nieuwe werkgever deze schadevergoeding voor je rekening neemt. Op die manier kan je nieuwe medewerker direct aan de slag. Uiteraard moet in een dergelijke situatie geen sprake zijn van een non-concurrentiebeding en/of relatiebeding dat de werknemer verhindert om bij jou in dienst te treden.

Vragen? Wij helpen

Heeft je medewerker opgezegd zonder rekening te houden met de geldende opzegtermijn? Wil je het dienstverband met je werknemer beëindigen zonder rekening te houden met de geldende opzegtermijn? Of heb je andere vragen over het beëindigen van een arbeidsovereenkomst? Neem dan contact op met de ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum voor een eerste gratis advies.

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 of stel je vraag via ons contactformulier. Maak ook gerust een afspraak voor een vrijblijvende persoonlijke kennismaking op ons kantoor in Amstelveen. Uiteraard kunnen wij ook bij jou langskomen. Wij helpen je graag.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris en Roelant.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.