Ontslagprocedures

Hoe kan ik mijn werknemer ontslaan?

Een medewerker kun je niet zomaar ontslaan. In beginsel moet je als werkgever een ontslagprocedure doorlopen. Afhankelijk van de ontslaggrond, de reden voor het ontslag, oordeelt de kantonrechter of het UWV of het dienstverband wordt ontbonden of kan worden opgezegd. Andere mogelijkheden zijn de beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden of het dienstverband opzeggen met instemming van de werknemer.

Mogelijkheden voor werkgevers
Als werkgever heb je de volgende mogelijkheden als je het dienstverband van je medewerker wilt beëindigen:

 • Ontslagvergunning aanvragen bij het UWV
 • Ontbindingsprocedure starten bij de kantonrechter
 • Beëindigen van het dienstverband met wederzijds goedvinden
 • Opzeggen met instemming van de medewerker

De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum adviseren en informeren je graag over de verschillende ontslagprocedures en mogelijkheden in jouw specifieke situatie. Bel 088 – 777 10 10 voor een eerste gratis advies of voor een vrijblijvende kennismaking.

Beoordelingen

Klanten over ons

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."Bekijk alle beoordelingen

Persoonlijk advies, ondersteuning en begeleiding voor werkgevers
De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum hebben ruime ervaring met ontslagzaken en ontslagprocedures. Als werkgever kun je bij ons terecht voor advies, ondersteuning en begeleiding. Ook kunnen we namens jou met je werknemer onderhandelen of voor je procederen, in heel Nederland.

 • Informeel kantoor van toegankelijke en betrokken arbeidsrechtjuristen
 • Jarenlange ervaring in arbeidsrecht en specialisten in ontslagrecht
 • Adviseren, begeleiden en ondersteunen werkgevers in heel Nederland
 • Betaalbare ontslagbegeleiding, geen torenhoge advocaattarieven
 • Deskundige rechtsbijstand en juridisch advies in begrijpelijke taal
 • Schakelen snel en gaan tot het uiterste om jouw belangen te behartigen

Ontslagprocedure via het UWV of via de kantonrechter
Als je een dienstverband wilt beëindigen heb je een redelijke ontslaggrond nodig. Afhankelijk van de ontslagreden, oordeelt de kantonrechter of het UWV of het dienstverband kan worden ontbonden of kan worden opgezegd.

Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen, bijvoorbeeld een reorganisatie, moet je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Je moet ook toestemming vragen aan het UWV als je een langdurig zieke werknemer wilt ontslaan.

Bij alle andere ontslagredenen, bijvoorbeeld als er sprake is van verwijtbaar handelen, disfunctioneren of een arbeidsconflict, moet je een ontbindingsprocedure starten bij de kantonrechter als je het dienstverband wilt beëindigen.

Let op! Met ingang van 1 januari 2020 treedt een nieuwe wet in werking, de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Een combinatie van ontslagredenen is vanaf dat moment mogelijk.

Niet eens met beslissing van UWV
Als je het niet eens bent met de beslissing van het UWV kun je een ontbindingsprocedure starten bij de kantonrechter.
Ook je werknemer kan bij de kantonrechter terecht na een beslissing van het UWV. In deze procedure kan je werknemer de kantonrechter verzoeken de opzegging ongedaan te maken en de werkgever te veroordelen om de arbeidsovereenkomst te herstellen. Ook kan je werknemer de kantonrechter verzoeken om het toekennen van een schadevergoeding (billijke vergoeding). In dat geval legt je werknemer zich neer bij de beëindiging van het dienstverband.

Beëindiging zonder kantonrechter of UWV: schikking treffen met werknemer
In geval van een ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter is altijd sprake van een zogenaamd procesrisico. Dit betekent dat je op voorhand nooit volledige zekerheid hebt over de uitkomst van de procedure. Om dit risico te vermijden, verdient het in het algemeen de voorkeur om met je werknemer afspraken te maken over de beëindiging van het dienstverband. Het dienstverband wordt dan beëindigd met wederzijds goedvinden. Ook is een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden doorgaans minder kostbaar dan het voeren van een procedure bij het UWV of de kantonrechter.

Als werkgever en werknemer met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan, worden de voorwaarden waaronder het dienstverband eindigt, doorgaans vastgelegd in een beëindigings- of vaststellingsovereenkomst.

Opzeggen met instemming
Je kunt de arbeidsovereenkomst ook rechtsgeldig beëindigen als je opzegt nadat je hiervoor schriftelijke instemming hebt gevraagd aan de werknemer. In de praktijk komt dit echter zelden voor.

Tips voor werkgevers bij voorgenomen ontslag:

 • Zorg voor een goed opgebouwd personeelsdossier
 • Laat je adviseren: schikken of procederen
 • Neem contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies

Snel een gratis eerste advies

De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum helpen je graag bij jouw specifieke ontslagsituatie. Wij kunnen namens jou onderhandelen met je werknemer of jouw belangen behartigen in een procedure.

Bel gerust voor een gratis eerste advies of voor een afspraak om vrijblijvend kennis te maken op ons kantoor in Amstelveen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 of stel je vraag online.

Peter uit Beekbergen: “Meteen vanaf het eerste contact was ik onder de indruk van de daadkrachtige manier van werken. Het was duidelijk dat men zeer ervaren is met soortgelijke ontslagprocedures, maar op ieder moment had ik het gevoel dat men oog en oor had voor mij als individu en de specifieke omstandigheden van mij, het bedrijf en de situatie."

Gerda uit Overijssel: "Heel tevreden over de vlotte en doortastende begeleiding en afhandeling van mijn ontslagprocedure. Juridisch Centrum heeft een heldere werkwijze en financieel tarief. Vanaf het eerste contact via de website loopt de communicatie vlot en duidelijk. Helder advies en het persoonlijk contact met de medewerkers verloopt prettig. "

Lees meer klantervaringen

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris en Roelant.
Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. “Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou. Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent.” Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.

 • 1970

  Ronald Smits

  Ronald Smits heeft vanaf 1998 bij verschillende werkgevers gewerkt als advocaat en jurist. Hij houdt zich sinds 2000 bezig met het arbeidsrecht.
 • 1979

  Joris van Vliet

  Joris van Vliet studeerde rechten en is sinds 2007 werkzaam als jurist. Hij begon in het effectenrecht, maar spitste zich vanaf 2008 toe op arbeidsrecht.
 • 1983

  Roelant van der Sanden

  Roelant van der Sanden heeft twee studies afgerond: Sociaal Juridische Dienstverlening (HBO) en Arbeidsrecht (WO). In 2012 begon hij zijn carrière.