Ontslagprocedures

Persoonlijk advies, ondersteuning en begeleiding voor werkgevers

De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum hebben ruime ervaring met ontslagzaken en ontslagprocedures. Als werkgever kun je bij ons terecht voor advies, ondersteuning en begeleiding. Ook kunnen we namens jou met je werknemer onderhandelen of voor je procederen, in heel Nederland.

  • Informeel kantoor van toegankelijke en betrokken arbeidsrechtjuristen
  • Jarenlange ervaring in arbeidsrecht en specialisten in ontslagrecht
  • Adviseren, begeleiden en ondersteunen werkgevers in heel Nederland
  • Betaalbare ontslagbegeleiding, geen torenhoge advocaattarieven
  • Deskundige rechtsbijstand en juridisch advies in begrijpelijke taal
  • Schakelen snel en gaan tot het uiterste om jouw belangen te behartigen

De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum adviseren en informeren je graag over de verschillende ontslagprocedures en mogelijkheden in jouw specifieke situatie. Bel 088 – 777 10 10 voor een eerste gratis advies of voor een vrijblijvende kennismaking.

 

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."



Bekijk alle beoordelingen

Hoe kan ik mijn werknemer ontslaan?

Een medewerker kun je niet zomaar ontslaan. In beginsel moet je als werkgever een ontslagprocedure doorlopen. Afhankelijk van de ontslaggrond, de reden voor het ontslag, oordeelt de kantonrechter of het UWV of het dienstverband wordt ontbonden of kan worden opgezegd. Andere mogelijkheden zijn de beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden of het dienstverband opzeggen met instemming van de werknemer.

Mogelijkheden voor werkgevers

Als werkgever heb je de volgende mogelijkheden als je het dienstverband van je medewerker wilt beëindigen:

  • Ontslagvergunning aanvragen bij het UWV
  • Ontbindingsprocedure starten bij de kantonrechter
  • Beëindigen van het dienstverband met wederzijds goedvinden
  • Opzeggen met instemming van de medewerker

Ontslagprocedure via het UWV of via de kantonrechter

Als je een dienstverband wil beëindigen heb je een redelijke ontslaggrond nodig. Afhankelijk van de ontslagreden, oordeelt de kantonrechter of het UWV of het dienstverband kan worden ontbonden of kan worden opgezegd.

Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen, bijvoorbeeld een reorganisatie, moet je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Je moet ook toestemming vragen aan het UWV als je een langdurig zieke werknemer wilt ontslaan.

Bij alle andere ontslagredenen, bijvoorbeeld als er sprake is van verwijtbaar handelen, disfunctioneren of een arbeidsconflict, moet je een ontbindingsprocedure starten bij de kantonrechter als je het dienstverband wilt beëindigen.

Niet eens met beslissing van UWV

Als je het niet eens bent met de beslissing van het UWV kun je een ontbindingsprocedure starten bij de kantonrechter.
Ook je werknemer kan bij de kantonrechter terecht na een beslissing van het UWV. In deze procedure kan je werknemer de kantonrechter verzoeken de opzegging ongedaan te maken en de werkgever te veroordelen om de arbeidsovereenkomst te herstellen. Ook kan je werknemer de kantonrechter verzoeken om het toekennen van een schadevergoeding (billijke vergoeding). In dat geval legt je werknemer zich neer bij de beëindiging van het dienstverband.

Beëindiging zonder kantonrechter of UWV: schikking treffen met werknemer

In geval van een ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter is altijd sprake van een zogenaamd procesrisico. Dit betekent dat je op voorhand nooit volledige zekerheid hebt over de uitkomst van de procedure. Om dit risico te vermijden, verdient het in het algemeen de voorkeur om met je medewerker afspraken te maken over de beëindiging van het dienstverband. Het dienstverband wordt dan beëindigd met wederzijds goedvinden. Ook is een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden doorgaans minder kostbaar dan het voeren van een procedure bij het UWV of de kantonrechter.

Als je met wederzijds goedvinden uit elkaar gaat, worden de voorwaarden waaronder het dienstverband eindigt, doorgaans vastgelegd in een beëindigings- of vaststellingsovereenkomst.

Opzeggen met instemming

Je kunt de arbeidsovereenkomst ook rechtsgeldig beëindigen als je opzegt nadat je hiervoor schriftelijke instemming hebt gevraagd aan de medewerker. In de praktijk komt dit echter zelden voor.

Tips voor werkgevers bij voorgenomen ontslag:

  1. Zorg voor een goed opgebouwd personeelsdossier;
  2. Laat je adviseren: schikken of procederen;
  3. Neem contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies.

"Meteen vanaf het eerste contact was ik onder de indruk van de daadkrachtige manier van werken. Het was duidelijk dat men zeer ervaren is met soortgelijke ontslagprocedures, maar op ieder moment had ik het gevoel dat men oog en oor had voor mij als individu en de specifieke omstandigheden van mij, het bedrijf en de situatie."

Peter uit Beekbergen

Lees meer klantervaringen

Snel een gratis eerste advies

De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum helpen je graag bij jouw specifieke ontslagsituatie. Wij kunnen namens jou onderhandelen met je werknemer of jouw belangen behartigen in een procedure.

Bel gerust voor een gratis eerste advies of voor een afspraak om vrijblijvend kennis te maken op ons kantoor in Amstelveen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 of stel je vraag online.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.