Jurist Arbeidsrecht

Rechten en plichten van werkgever en werknemer ten opzichte van elkaar

Heb jij een vraag over ziekte of re-integratie? Ben je geschorst of wil je een werknemer op non-actief stellen? Heb je een slechte beoordeling of vervelend functioneringsgesprek gehad en wil je weten wat voor gevolgen dat kan hebben? Heb je hulp nodig bij het opstellen van juridische documenten?
Neem contact op met het Juridisch Centrum voor al je vragen over arbeidsrecht.

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."Bekijk alle beoordelingen

  • Informeel kantoor van arbeidsrechtjuristen met jarenlange ervaring
  • Onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp
  • Voor werknemers en werkgevers uit heel Nederland
  • Betrokken juristen die jou persoonlijk bijstaan
  • Snel deskundig advies in begrijpelijke taal

Het Juridisch Centrum is bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 - 777 10 10 of vul het contactformulier in. Het eerste advies is gratis.

Juridisch advies arbeidsrecht

Werknemers en werkgevers uit heel Nederland kunnen bij het Juridisch Centrum terecht voor advies, hulp en begeleiding op het gebied van het arbeidsrecht. De ervaren arbeidsjuristen van het Juridisch Centrum zijn vanzelfsprekend goed op de hoogte van de wettelijke regels, maar hebben ook oog voor het persoonlijke en sociale aspect van het arbeidsrecht, voor de manier waarop mensen samenwerken en met elkaar omgaan. Daarnaast kijken ze naar de financiële gevolgen. Voor werknemers gaat het om hun baan, voor werkgevers om hun onderneming. Arbeidsrecht is mensenwerk. De betrokken specialisten van het Juridisch Centrum helpen je graag.

Wij helpen je graag

Waar wij voor staan

  • Jarenlange ervaring in ontslag- en arbeidsrecht.
  • Slagvaardige en snelle behandeling van je zaak.
  • Adviseren, onderhandelen en procederen in heel Nederland
  • Zeer voordelige tarieven - geen torenhoge advocaatkosten.
  • Klantbeoordelingen 

Wat klanten over het Juridisch Centrum zeggen

"Geweldig attent en correct bijgestaan. Iedereen verklaarde mij voor gek dat ik zomaar via internet een bureau had uitgezocht!! Nou....geen moment spijt gehad! Super geholpen!!! Een top bedrijf."

A. Otten uit Gelderland

Lees meer klantervaringen.

Onze arbeidsrechtjuristen

Onderwerpen voor de arbeidsrechtjurist

Hieronder volgt een aantal onderwerpen uit het arbeidsrecht. De juristen van het Juridisch Centrum adviseren je graag. Ook kunnen wij voor je onderhandelen of procederen. Werkgevers kunnen wij bovendien helpen met het opstellen van een arbeidsovereenkomst, een arbeidsvoorwaardenreglement, een concurrentie- en/of relatiebeding.

Ziekte en re-integratie

Belangrijke onderwerpen in het arbeidsrecht zijn ziekte en re-integratie. Zowel werkgever als werknemer hebben vaak veel vragen over de rechten en plichten na een ziekmelding. Wanneer is er sprake van ziekte en arbeidsongeschiktheid? Moet een ziekmelding geaccepteerd worden? Wat is passende arbeid? Wat als we het niet eens kunnen worden over de probleemanalyse of het plan van aanpak?

Concurrentiebeding en relatiebeding

Als werknemer wil je je vrij kunnen bewegen op de arbeidsmarkt. Maar als je een andere baan zoekt, kun je niet overal in dienst treden als er een rechtsgeldig concurrentiebeding en/of relatiebeding in je huidige arbeidsovereenkomst is opgenomen. Als werkgever heb je vaak een belang bij een concurrentiebeding. Je wil niet dat de concurrent aan de haal gaat met de concurrentiegevoelige kennis en informatie die jouw werknemer in je bedrijf heeft opgedaan. Ook wil je als werkgever voorkomen dat jouw werknemer na einde dienstverband je klanten gaat benaderen.

Schorsing en non-actiefstelling

Soms is een arbeidsconflict zo hoog opgelopen, dat je als werkgever het niet wenselijk vindt dat een werknemer nog op de werkvloer aanwezig is. Je kunt een werknemer dan schorsen of op non-actief stellen. Een schorsing of non-actiefstelling kan echter niet zomaar. Daar moet wel een goede reden voor zijn, bijvoorbeeld een verdenking van fraude. Het gebeurt vaak dat een werknemer te snel op non-actief wordt gesteld of wordt geschorst.

Arbeidsduur en thuiswerken

Op grond van de Wet Flexibel Werken kan een werknemer vragen om meer of minder te werken, op andere tijden te werken of op een andere locatie. Dat zal dan meestal een verzoek om thuiswerken zijn. Een werkgever zal vaak aan zo’n verzoek van een werknemer gehoor moeten geven, maar er zijn wel wettelijke regels.

Loon

De definitie van de arbeidsovereenkomst luidt dat de werknemer in dienst van de werkgever arbeid verricht en daar loon voor krijgt. Het recht op loon is de kern van het arbeidsrecht en daarmee ook bron van veel conflicten. Heb je recht op loon als je niet hebt gewerkt? Moet je je werknemer een salarisverhoging betalen? Mag je het salaris aanpassen als een werknemer een andere functie krijgt? Hoe zit het met het salaris dat in de arbeidsovereenkomst is afgesproken, terwijl in de cao iets anders staat?

Nulurencontract en min-maxcontract

Wanneer een werkgever op voorhand geen garantie voor werk kan geven, wordt veelal een zogenaamd nulurencontract aangeboden. Het aantal uren waarvoor de werknemer werkzaamheden zal verrichten, staat bij het aangaan van de overeenkomst dus niet vast. Het is ook mogelijk dat werkgever en werknemer een vast aantal uren per periode waarin de werknemer werkzaam zal zijn (de zogenaamde garantie-uren) met elkaar afspreken en dat daarnaast de werknemer op flexibele basis kan worden opgeroepen. In een dergelijk geval komen werkgever en werknemer een zogenaamd min-maxcontract met elkaar overeen.
Waar moet je als werkgever rekening mee houden bij het aanbieden van een nulurencontract of min-maxcontract? Welke regels zijn van toepassing bij het beëindigen van een nuluren- of min-maxcontract?

Neem voor vragen contact op met het Juridisch Centrum. Ons eerste advies is altijd gratis.

Functioneren en beoordelen

Het verrichten van arbeid, daar gaat het om in het arbeidsrecht. Maar het werk moet ook goed worden gedaan. Een werkgever heeft altijd eisen en verwachtingen over hoe het werk moet worden gedaan. Maar wat kan en mag de werkgever verwachten? Wanneer is er sprake van goed of slecht functioneren? Het geven van kritiek door een werkgever en het ontvangen van kritiek door de werknemer is vaak lastig voor beide partijen. Een zorgvuldig proces rond functioneren en beoordelen, met respect voor elkaar en elkaars belangen, is belangrijk.

Voor vragen over functioneren en beoordelen neem je contact op met het Juridisch Centrum. Ons eerste advies is altijd gratis.

Wijziging arbeidsvoorwaarden

Onder een wijziging van de arbeidsvoorwaarden kun je van alles verstaan: een functiewijziging als gevolg van een reorganisatie, wijziging van standplaats, demotie of degradatie, een roosterwijziging, salariswijziging, enzovoort. Een arbeidsovereenkomst is niet statisch. Als werknemer kun je dus niet stellen dat hetgeen in de arbeidsovereenkomst is opgenomen niet kan worden gewijzigd.
Van een werknemer wordt de nodige flexibiliteit verwacht, maar een werkgever kan de arbeidsvoorwaarden ook niet zomaar wijzigen.

Heb je vragen over de wijzigingen van arbeidsvoorwaarden? Neem gerust contact met ons op.

Collectieve arbeidsovereenkomst (cao)

Het arbeidsrecht is geregeld in diverse wetten. Veel regels van het arbeidsrecht staan ook in cao's. Het is daarom belangrijk om te weten of er een cao van toepassing is. Dat is niet altijd meteen duidelijk. Als er een cao van toepassing is, gaan de afspraken uit de cao meestal vóór de afspraken die zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst, maar niet altijd. Het cao-recht is complex en een specialisatie binnen het arbeidsrecht. Het Juridisch Centrum staat werkgevers en werknemers bij als er vraagstukken zijn met het cao.

Vrije dagen en verlof

Elke werknemer heeft recht op vakantie. Minimaal vier weken per jaar. Dat zijn de wettelijke vakantiedagen. Veel werknemers krijgen daarnaast nog extra vakantiedagen, de bovenwettelijke vakantiedagen. Hoe is het geregeld met de opbouw en het opnemen van vakantiedagen? Daarnaast zijn er nog veel andere vormen van verlof, zoals calamiteitenverlof en zwangerschapsverlof. Regelmatig bestaat er discussie tussen werknemer en werkgever over het opnemen van verlofdagen of de uitbetaling daarvan. Wil je als werkgever of werknemer meer duidelijk over vrije dagen en verlof? Ons eerste advies is altijd gratis, neem dus gerust contact met ons op.

Overige arbeidsrechtelijke zaken

Arbeidsrecht is een breed rechtsgebied. Het omvat nog veel meer dan bovenstaande onderwerpen. Denk aan bijvoorbeeld het personeelsreglement, arbeidsomstandigheden, arbeidstijden, enzovoorts.
Heb je een vraag? Neem gerust contact op met het Juridisch Centrum.

Werkwijze van het Juridisch Centrum

Bij het Juridisch Centrum krijg je altijd een eerste gratis advies op maat. We kijken naar jouw situatie, wensen, mogelijkheden en de haalbaarheid. In de meeste gevallen kun je direct verder met ons advies.

Maar soms wil je de behandeling van je zaak uit handen geven, zeker als je er met je werkgever of werknemer niet meer uitkomt. Dan maken wij eerst een prijsafspraak of we geven je een goede indicatie van de te verwachten kosten. Het Juridisch Centrum staat voor laagdrempelige, betaalbare rechtshulp en hanteert dus geen torenhoge advocaattarieven.

Een menselijke benadering staat voorop bij het Juridisch Centrum. Als we jouw zaak in behandeling nemen, wordt een van onze ervaren en betrokken arbeidsrechtjuristen jouw vaste contactpersoon. Zo zorgen we ervoor dat het contact persoonlijk blijft en dat je altijd spreekt met degene die precies weet hoe jouw zaak ervoor staat.

Juridisch Centrum: uw arbeidsrechtjurist

Heb je als werknemer of werkgever juridisch advies nodig over een van bovenstaande onderwerpen? Wil je weten wat de mogelijkheden zijn of hoe je het beste kunt handelen in jouw specifieke situatie? Heb je hulp nodig bij het opstellen van juridische documenten of wil je je laten bijstaan in een procedure?

Neem contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies of een vrijblijvende kennismaking. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur.

Bel 088 - 777 10 10 of vul het online contactformulier in.

Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend eerste advies. Wij streven ernaar om je op werkdagen binnen 24 uur antwoord te geven.
Velden met een * zijn verplicht
Upload hieronder zoveel mogelijk relevante bestanden. Denk aan een ontslagbrief, vaststellings- of beëindigingsovereenkomst, recente loonstrook, arbeidsovereenkomst, probleemanalyse van de bedrijfsarts, overige correspondentie.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris en Roelant.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.