Procedure bij de kantonrechter na ontslag op staande voet

Je (oud-)werknemer vecht het ontslag aan

Nadat je je medewerker op staande voet hebt ontslagen, is de kans groot dat hij het ontslag zal aanvechten. Een ontslag op staande voet heeft immers grote gevolgen: hij raakt zijn baan kwijt en verliest zijn rechten op een WW-uitkering. Je (oud-)werknemer kan proberen om het ontslag ongedaan te maken door een procedure bij de kantonrechter te starten.

Wil je je in een procedure bij de kantonrechter laten bijstaan door een ervaren arbeidsrechtjurist? Neem contact op met het Juridisch Centrum.

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."



Bekijk alle beoordelingen

  • Informeel juristenkantoor gespecialiseerd in ontslagrecht
  • Ruime ervaring in het bijstaan van werkgevers
  • Adviseren, onderhandelen en procederen in heel Nederland
  • Voortvarende en praktisch-realistische werkwijze
  • Snelle en betaalbare rechtshulp in begrijpelijke taal

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag online. Ons eerste advies is gratis. Uiteraard kun je ook een afspraak maken voor een vrijblijvende kennismaking op kantoor in Amstelveen.

Juridische bijstand en advies bij ontslag op staande voet

Werkgevers uit heel Nederland kunnen bij het Juridisch Centrum terecht voor juridisch advies, begeleiding en ondersteuning in ontslagkwesties.
Als je oud-werknemer zijn ontslag op staande voet aanvecht bij de kantonrechter, kunnen onze ervaren arbeidsrechtjuristen je bijstaan in de procedure. Ook kunnen wij namens jou met je (oud-)werknemer onderhandelen als je het gegeven ontslag op staande voet wilt omzetten in een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden. Uiteraard kun je ook bij ons terecht voor advies als je overweegt om een medewerker op staande voet te ontslaan. Ons eerste advies is kosteloos.

Dringende reden vereist voor ontslag op staande voet

Voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet is onder meer vereist dat sprake is van een dringende reden. Voorbeelden van een dringende reden zijn: werkweigering, mishandeling, diefstal of bedreiging.

(Oud-)werknemer vecht ontslag op staande voet aan

Als je (oud-)medewerker het niet eens is met het ontslag op staande voet (formeel: een onverwijlde opzegging vanwege een dringende reden), dan kan hij bij de kantonrechter een verzoekschrift indienen.

Je (oud-)werknemer kan de kantonrechter verzoeken om de opzegging te vernietigen. Als de opzegging inderdaad wordt vernietigd, behoudt je werknemer zijn baan en heeft hij recht op het loon vanaf de datum van het ontslag op staande voet.

Als je oud-werknemer niet meer voor je wil werken, omdat de arbeidsrelatie (inmiddels) is verstoord, kan hij de kantonrechter verzoeken om het toekennen van een billijke vergoeding. Als werkgever ben je niet alleen de transitievergoeding aan je oud-werknemer verschuldigd, maar mogelijk dus ook nog een billijke vergoeding.

Je (oud-)werknemer moet het verzoek om vernietiging van de opzegging of om het toekennen van een billijke vergoeding binnen twee maanden na het ontslag op staande voet indienen.

De procedure

De procedure begint met het indienen van een verzoekschrift bij de kantonrechter. Vervolgens vindt er binnen vier weken een mondelinge behandeling plaats. Jij en je (oud-)werknemer hebben dan de gelegenheid om jullie standpunten toe te lichten. De kantonrechter stelt ook vragen aan beide partijen.

Na de mondelinge behandeling beslist de kantonrechter in de regel binnen drie weken of het ontslag op staande voet wel of niet terecht is gegeven en of – afhankelijk van het verzoek – de opzegging wordt vernietigd of een billijke vergoeding wordt toegekend.

De uitspraak van de kantonrechter is niet definitief: zowel jij als je (oud-)werknemer kan nog in hoger beroep bij het gerechtshof. In de praktijk leggen partijen zich echter meestal neer bij de uitspraak van de kantonrechter.

Wel of geen rechtszaak: laat je bijstaan

Het is verstandig om je in een procedure te laten bijstaan door een arbeidsrechtjurist van het Juridisch Centrum. Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ontslagrecht en hebben ruime ervaring heeft in het voeren van procedures bij de kantonrechter.

In sommige gevallen doe je er als werkgever verstandig aan om het aanvankelijk gegeven ontslag op staande voet om te zetten in een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden. Hiermee voorkom je een tijdrovende en kostbare procedure bij de kantonrechter. Bovendien heb je de zekerheid dat het dienstverband ook daadwerkelijk eindigt. Ook hiervoor kun je uiteraard het Juridisch Centrum inschakelen.

Snel een gratis eerste advies

Vecht je oud-werknemer het ontslag op staande voet aan en wil je je laten bijstaan? Of wil je het gegeven ontslag op staande voet proberen om te zetten in een beëindiging met wederzijds goedvinden?
Neem contact op met het Juridisch Centrum. Wij helpen je graag en ons eerste advies is gratis. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur. Bel 088 – 777 10 10 of stel je vraag online.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.