10 tips om social media blunders (en erger) te voorkomen

23 Juni, 2021 17:24

Een simpel appje of een post op sociale media kan soms zeer vervelende gevolgen hebben. Zoals het verliezen van je baan of het moeten betalen van een fikse geldboete. De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum komen het regelmatig tegen en staan je uiteraard graag bij. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom ons advies om bij gebruik van sociale media te letten op het volgende:

  1. De groepsapp van het werk. Dit lijkt heel informeel, maar vergeet niet dat het ook een officieel communicatiemiddel is tussen werkgever en werknemer.
  2. Appen of posten als je hoog in je emotie zit. Het lucht misschien even op, maar kan verregaande gevolgen hebben.
  3. Grappig bedoeld. Wat voor jou grappig is, kan voor een ander, bijvoorbeeld je werkgever, heel schofferend zijn.
  4. Klagen over je werk. Even je hart luchten op Facebook of Twitter? Iets anders over je werk delen op sociale media? Zorg dat je je werkgever, collega’s, klanten, patiënten, etc. altijd met respect behandelt.
  5. Ziekgemeld. Maar eigenlijk had je vooral behoefte aan een vrije dag? Zet dan niet je vrolijke foto's online.
  6. Privacy. Deel geen persoonlijke informatie of foto’s van collega’s, klanten, leveranciers of anderen zonder hun toestemming. Het recht op privacy en vrijheid van meningsuiting zijn geen absolute rechten. Je mag niet zomaar alles via sociale media verspreiden.
  7. Hobby’s. Hoe leuk, bijzonder of spannend ze ook zijn, bedenk hoe je werkgever hier tegenaan kan kijken vóórdat je erover post. En check je privacy-instellingen.
  8. What's in a name. Bedenk goed welk e-mailadres en accountnaam je aanmaakt. Veel communicatie met je (toekomstige) werkgever loopt via e-mail. Ben.Lui@email.com of @BenLadderzat is misschien grappig, maar geeft niet het juiste signaal af.
  9. Relatiebeding. Ben je gebonden aan een relatiebeding? Als je na het einde van de arbeidsovereenkomst relaties van je oud-werkgever benadert of toevoegt via sociale media, geldt dit als schending van het beding. En dat kan je een fikse boete opleveren.
  10. Foute foto. Tijdens die supergezellige nachtelijke uurtjes leek het zo’n goed idee om met je dronken hoofd je profielfoto te wijzigen… Bedenk welke indruk je foto geeft bij je werkgever, zakenrelaties en klanten en besteed aandacht aan je privacy-instellingen.

Ben je in een vervelende werksituatie beland door een appje of post op sociale media? Raak je mogelijk je baan kwijt? Neem contact op met het Juridisch Centrum voor een geheel vrijblijvend en gratis eerste advies. Bel 088 - 777 10 10 of vul het contactformulier in. Onze ervaren en betrokken arbeidsrechtjuristen beoordelen jouw situatie en helpen je graag.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.