10 weetjes over je vakantiedagen

23 Juli, 2021 16:30

Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen als ik ziek word tijdens mijn vakantie? Wat zijn bovenwettelijke vakantiedagen? Binnen welke termijn moet ik mijn vakantiedagen opnemen?

De zomervakantie staat voor de deur, dus mensen stellen vragen over hun vakantiedagen. Daarom hebben onze arbeidsrechtjuristen 10 weetjes over vakantiedagen voor je op een rij gezet:

  1. Je hebt minimaal 4x het aantal uur dat je werkt per week aan vakantie-uren per jaar. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen. Je bouwt deze uren elke maand op.
  2. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn alle dagen die je meer hebt dan de wettelijke vakantiedagen. Dit staat in je arbeidsovereenkomst of cao.
  3. Je wettelijke vakantiedagen moet je binnen 1,5 jaar opnemen. Je kunt je vakantiedagen ook in losse uren opnemen. Tijdens je vakantie betaalt je werkgever het loon door.
  4. Je bovenwettelijke vakantiedagen moet je binnen 5 jaar opnemen.
  5. Ook met een nul-urencontract bouw je vakantiedagen op.
  6. Ook tijdens zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bouw je vakantiedagen op.
  7. Tijdens ziekte bouw je ook vakantiedagen op. Wanneer je op vakantie gaat tijdens ziekte gelden deze dagen als vakantiedagen.
  8. Als je tijdens je vakantie ziek wordt, meld je dat meteen bij je werkgever. De vakantiedagen waarop je ziek bent, raak je dan niet kwijt. Het zijn dan ziektedagen. In overleg met je werkgever kun je deze vakantie-uren op een ander moment opnemen.
  9. Wettelijke vakantiedagen mogen niet in geld worden uitgekeerd zolang de arbeidsovereenkomst van kracht is. Bovenwettelijke vakantiedagen mogen wel worden uitbetaald als dit is vastgelegd in de toepasselijke cao of in de individuele arbeidsovereenkomst.
  10. Als je werkgever je vakantie intrekt terwijl je al toestemming had, dan zijn de kosten voor je werkgever.

Wij wensen iedereen een fijne zomervakantie!

Heb je ook een vraag voor onze arbeidsrechtjuristen? Bel ons of vul het online contactformulier in.
Wij beoordelen graag jouw situatie en ons eerste advies is gratis. Volg ons ook op LinkedIn. #10jaarJC

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.