Compensatie transitievergoeding na twee jaar ziekte

6 November, 2019 14:44

Als werkgever kun je vanaf 1 april 2020 compensatie aanvragen voor de transitievergoeding als je een werknemer ontslaat die meer dan twee jaar ziek is. De regeling geldt ook met terugwerkende kracht voor dienstverbanden die zijn geëindigd vanaf 1 juli 2015. Er geldt wel een aantal voorwaarden.

Doel van de compensatieregeling

De compensatieregeling is bedoeld om werkgevers tegemoet te komen in de hoge kosten. Na twee jaar loondoorbetaling aan de zieke werknemer moet je bij het beëindigen van het dienstverband immers de transitievergoeding betalen aan je werknemer.

Met terugwerkende kracht compensatie aanvragen

Ook met terugwerkende kracht kun je de compensatie aanvragen. Dit geldt voor dienstverbanden die zijn geëindigd vanaf 1 juli 2015.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor compensatie

Om in aanmerking te komen voor de compensatie van de transitievergoeding gelden de volgende voorwaarden:

  • de arbeidsovereenkomst is (deels) geëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid en
  • de werknemer was bij het eindigen van het dienstverband nog ziek en
  • je hebt de werknemer de transitievergoeding betaald waarop de werknemer recht had.

Maximering

De compensatie bedraagt nooit meer dan het door jou als werkgever op basis van de arbeidsovereenkomst betaalde loon over de periode van twee jaar arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat als het loon over de twee jaar arbeidsongeschiktheid lager is dan de transitievergoeding alleen het bedrag aan loon wordt gecompenseerd.

Aanvragen compensatie transitievergoeding

Je kunt compensatie van de transitievergoeding aanvragen door een digitaal formulier in te vullen. Het formulier ‘Aanvraag compensatie transitievergoeding’ staat vanaf 1 april 2020 in het werkgeversportaal op uwv.nl.

Heb je de transitievergoeding betaald in de periode van 1 juli 2015 tot en met 31 maart 2020? Dan moet je de compensatie-aanvraag vóór 1 oktober 2020 bij het UWV indienen.
Wil je compensatie aanvragen voor de vergoeding die je hebt betaald vanaf 1 april 2020? Dan moet je de aanvraag indienen bij het UWV binnen zes maanden na betaling van de transitievergoeding. Bepalend hierbij is het moment dat het bedrag is afgeschreven van de bankrekening van werkgever.

Aanvragen die te vroeg of te laat zijn ingediend worden afgewezen.

Vragen? Wij helpen

Heb je een vraag over de compensatieregeling? Of heb je hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? Neem contact op met de ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag via ons contactformulier.

De publicatiedatum van dit bericht tref je bovenaan de pagina. Neem voor een actuele beoordeling van jouw situatie contact op met het Juridisch Centrum. Wij helpen je graag.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.