Corona en werk: 10 weetjes voor werknemers

25 Mei, 2021 15:01

Mag dat zomaar? Klopt dat wel? Hoe zit dat eigenlijk? Het afgelopen jaar kregen onze juristen veel vragen in verband met het coronavirus. Daarom hebben we 10 weetjes voor je op een rij gezet.

Wist je dat je werkgever:

1. Verplicht is om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek.
2. Je mag verplichten om een mondkapje te dragen tijdens het werk.
3. Je reiskostenvergoeding mag stopzetten als je thuiswerkt. Tenzij er andere afspraken staan in je cao of arbeidsovereenkomst.
4. Je niet mag verplichten je te laten vaccineren.
5. Je niet mag verplichten tot een corona(snel)test.
6. Je niet mag verplichten om vakantiedagen op te nemen als er door de crisis minder of geen werk is.
7. Je loon moet doorbetalen als je in thuisquarantaine moet. Let op: als je in het buitenland bent geweest heb je mogelijk géén recht op loondoorbetaling.
8. Je niet mag verplichten om akkoord te gaan met een loonoffer.
9. Je werktijden mag aanpassen.
10. De kantonrechter kan verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden als je de coronamaatregelen niet naleeft.

Heb je ook een vraag voor onze arbeidsrechtjuristen en ontslagspecialisten? Bel ons of vul het online contactformulier in. Wij helpen je graag en ons eerste advies is gratis. Volg ons ook op LinkedIn.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.