10 tips en weetjes voor werkgevers met een langdurig zieke werknemer

29 Oktober, 2021 09:31

Als werkgever krijg je vroeg of laat te maken met een zieke medewerker. De ziekte kan van korte duur zijn, maar ook van lange duur. Vooral dat laatste is vervelend en roept vragen op. Onze arbeidsrechtjuristen hebben daarom 10 tips en weetjes voor je op een rij gezet.

  1. Als werkgever kun je niet bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt is wegens ziekte of niet. Dit is voorbehouden aan de bedrijfsarts.
  2. Wacht bij mogelijk langdurige arbeidsongeschiktheid niet te lang met het inschakelen van de bedrijfsarts.
  3. Je kunt een loonsanctie toepassen als de zieke werknemer zijn re-integratie verplichtingen niet nakomt.
  4. Let op: een loonsanctie is pas mogelijk nadat je de medewerker een schriftelijke waarschuwing hebt gegeven.
  5. Houd je aan alle wettelijke termijnen in het ziekteproces, want anders kan het UWV sancties opleggen.
  6. Indien herstel niet mogelijk blijkt, vraag dan vroegtijdig de WIA aan samen met de werknemer.
  7. Overweeg je om het dienstverband (met wederzijds goedvinden) te beëindigen? Laat je dan goed juridisch adviseren over de mogelijkheden i.v.m. financiële risico’s.
  8. Na twee jaar ziekte kun je het dienstverband opzeggen. Wel moet dan aannemelijk zijn dat er binnen 26 weken geen herstel zal optreden en de werknemer niet kan worden herplaatst in een passende functie.
  9. Als werkgever kun je compensatie aanvragen voor de betaalde transitievergoeding na een beëindiging van het dienstverband na twee jaar ziekte.
  10. Zorg voor een goede verzuimverzekering. Daarmee verzeker je na een wachttijd de loonkosten.

Lees ook: Mijn medewerker is ziek geworden en Het dienstverband van een zieke medewerker beëindigen

Meer informatie

Wil je graag meer weten? Of heb je een vraag voor onze arbeidsrechtjuristen? Bel ons of vul het online contactformulier in. Wij helpen je graag en ons eerste advies is gratis. Volg ons ook op LinkedIn.

De publicatiedatum van dit bericht tref je bovenaan de pagina. Neem voor een actuele beoordeling van je situatie contact op met het Juridisch Centrum.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.