10 waardevolle juridische tips voor werknemers

1 Juni, 2021 09:30

Vanwege ons 10-jarig bestaan hebben onze arbeidsrechtjuristen 10 gouden tips voor je op een rij gezet op basis van hun jarenlange ervaring in het adviseren en bijstaan van werknemers:

  1. Oneens met een waarschuwing of beoordeling? Reageer er dan altijd schriftelijk (en gepast)  op.
  2. Val niet in de grote valkuil van spontaan Whatsappen over werk/collega’s!
  3. Werk in geval van arbeidsongeschiktheid actief mee aan je re-integratie. Doe je dat niet dan kan er een loonsanctie worden toegepast.
  4. Ontslagbrief, wijziging arbeidsvoorwaarden of andere arbeidsrechtelijke kwestie? Laat je niet onder druk zetten en zet nooit meteen je handtekening. Win eerst en zo snel mogelijk juridisch advies in.
  5. Krijg je een ontslagvergoeding aangeboden? Laat de hoogte van deze vergoeding altijd controleren door een arbeidsrechtjurist. Vaak is vanwege de achterliggende feiten en omstandigheden een hogere vergoeding haalbaar.
  6. Laat een beëindigingsvoorstel of vaststellingsovereenkomst altijd nakijken door een arbeidsrechtjurist! Dan weet je bijvoorbeeld of de ontslagvergoeding passend is en of WW-rechten zo veel als mogelijk gewaarborgd zijn.
  7. Zorg er voor dat je tijdig je wettelijke verlofdagen opneemt. Het is zonde als je vakantiedagen verliest vanwege de vervaltermijn.
  8. Ga nooit zomaar akkoord met een loonoffer. Leg je situatie eerst voor aan een onafhankelijke juridisch adviseur.
  9. Procedure? Dan heb je recht op vrije advocaatkeuze: je kunt zelf kiezen wie jouw belangen behartigt. Dit hoeft dus niet de advocaat of jurist van je rechtsbijstandverzekering te zijn!
  10. Emoties doen onderhandelingen in de regel geen goed. Laat je in onderhandelingen over een beëindiging van het dienstverband dan ook bijstaan door een arbeidsrechtjurist.

Wil je jouw kwestie graag voorleggen aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagspecialisten? Bel ons of vul het online contactformulier in. Wij helpen je graag en ons eerste advies is gratis. Volg ons ook op LinkedIn.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.