Rechtsbijstandverzekering en zelf kiezen door wie je je laat bijstaan

19 Juni, 2020 12:02

Europese Hof van Justitie: niet alleen vrije advocaatkeuze bij procedure

Moet er een procedure gevoerd worden in jouw zaak? Dan is het verstandig dat je je laat bijstaan door een juridisch specialist. Je kunt zelf kiezen door wie je je belangen laat behartigen, ook als je een rechtsbijstandverzekering hebt. Dit noemen we de vrije advocaatkeuze. Het Europese Hof van Justitie heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan hierover. Namelijk dat de vrije advocaatkeuze niet alleen moet gelden wanneer er sprake is van een procedure. Maar ook bijvoorbeeld in de voorbereidende fase.

Vrije advocaatkeuze

Als je geen rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, kies je uiteraard zelf wie jouw belangen behartigt in een procedure. Maar ook als je wél verzekerd bent voor rechtsbijstand, kun je zelf kiezen wie jou vertegenwoordigt bij de rechter. Veel mensen weten dit niet. Zij denken dat je als verzekerde verplicht bent om je te laten bijstaan door een jurist of advocaat van je rechtsbijstandverzekering. Maar dit is dus niet zo. Je hebt het recht op vrije advocaatkeuze. De verzekeraar is overigens ook verplicht om jou hier actief op te wijzen.

Kosten rechtsbijstand

Je rechtsbijstandverzekering ziet natuurlijk wel het liefst dat je voor een van hun eigen deskundigen kiest. Dat is financieel namelijk in hun voordeel. Want dan hebben ze niet alleen jouw maandelijkse premie ontvangen, maar houden ze ook de kosten voor de procedure onder controle. Als jij als verzekerde ervoor kiest om je door een onafhankelijke jurist of advocaat te laten bijstaan, is dat in hun nadeel. Je verzekeraar moet dan namelijk kosten maken. Want zij zijn verplicht om de kosten te betalen van diegene die jou bijstaat.

Verruiming vrije advocaatkeuze

Op 14 mei 2020 heeft het Europese Hof van Justitie een belangrijke uitspraak gedaan over de vrije advocaatkeuze. Namelijk dat de vrije advocaatkeuze niet alleen zou moeten gelden wanneer er sprake is van een procedure. Het zou ook moeten gelden voor de voorbereidende fase. Dit betekent dat je als rechtsbijstandsverzekerde vrije advocaatkeuze zou moeten hebben als het in jouw zaak (wellicht) niet tot een procedure komt. Denk aan werkzaamheden van jouw belangenbehartiger zoals dossierstudie en analyse, strategie bepalen, mediation, onderhandelingen voeren en een eventuele schikking treffen.

De rechter beslist

Het Verbond van Verzekeraars meent dat de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de vrije keuze rechtshulpverlener echter niet van toepassing is op de Nederlandse rechtsbijstandverzekeringen. Of dat een juist standpunt is, zal moeten blijken nadat de kwestie aan de rechter is voorgelegd. Het Juridisch Centrum houdt de ontwikkelingen uiteraard nauwlettend in de gaten.

Advocaat of jurist

De term advocaatkeuze is enigszins misleidend. Het betreft namelijk niet alleen advocaten, maar alle gekwalificeerde personen. Dus ook de ervaren arbeidsrechtjuristen en ontslagspecialisten van het Juridisch Centrum kunnen jou bijstaan. Rechtsbijstandsverzekerden komen veelal bij het Juridisch Centrum terecht, omdat zij ontevreden zijn over de inzet van hun jurist of advocaat van de rechtsbijstandverzekering. Bijvoorbeeld omdat de verzekeraar traag handelt. Of snel genoegen lijkt te nemen met een schikkingsvoorstel van de wederpartij, omdat er slechts een beperkt aantal uren beschikbaar is voor de zaak.

Vragen? Wij helpen

Heb jij een arbeidsrechtelijk probleem en ben je niet verzekerd voor rechtsbijstand? Of ben je wel verzekerd, maar niet tevreden over de belangenbehartiging door de jurist of advocaat van jouw rechtsbijstandverzekering? Neem gerust contact op met het Juridisch Centrum. Onze ervaren arbeidsrechtjuristen beoordelen vrijblijvend jouw situatie en geven je een gratis eerste advies. 
Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of vul het contactformulier in. Wij helpen je graag.

Lees hier meer over onze werkwijze en bekijk alle klantbeoordelingen.

De publicatiedatum van dit bericht tref je bovenaan de pagina. Neem voor een actuele beoordeling van jouw situatie contact op met het Juridisch Centrum. Wij helpen je graag.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.