Jurist ontslagrecht

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."



Bekijk alle beoordelingen

Dreig je ontslagen te worden of ben je genoodzaakt om een werknemer te ontslaan? Onze arbeidsrechtjuristen zijn specialisten in het ontslagrecht en helpen je om de juiste juridische stappen te zetten. We beoordelen de ontslagsituatie en geven je een gratis eerste advies. Indien gewenst onderhandelen we met je werkgever of werknemer over de voorwaarden waaronder het dienstverband eindigt. Ook kunnen we je bijstaan bij een ontslagprocedure bij de kantonrechter of het UWV.

  • Gratis eerste advies van ervaren juristen
  • Voor werknemers en werkgevers in heel Nederland
  • Onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp
  • Betrokken juristen die jou persoonlijk bijstaan
  • Volledige ontzorging en écht voor jouw recht
  • Snel en praktisch-realistisch advies in begrijpelijke taal

Neem contact op met het Juridisch Centrum voor al je vragen over het ontslagrecht. We zijn op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur bereikbaar. Bel 088 - 777 10 10 of vul het contactformulier in. Het eerste advies is gratis.

Wat klanten over het Juridisch Centrum zeggen

"Uitermate professioneel en zorgzaam. Snelle reacties, zeer betrokken en deskundig, helder advies, recht door zee. Tot in de puntjes geregeld, inclusief een goede nazorg." Bert uit Drachten

Wij helpen je graag

Waar wij voor staan

  • Jarenlange ervaring in ontslag- en arbeidsrecht
  • Slagvaardige en snelle behandeling van je zaak
  • Betrokken juristen die jouw belangen tot het uiterste behartigen
  • Zeer voordelige tarieven - geen torenhoge advocaatkosten
  • Bekijk onze klantbeoordelingen 

Wat doet een jurist ontslagrecht?

Een ontslagrechtjurist is een jurist arbeidsrecht die gespecialiseerd is in het ontslagrecht. De arbeidsrechtjuristen en ontslagrechtspecialisten van het Juridisch Centrum hebben jarenlange ervaring. En omdat we zowel werkgevers als werknemers bijstaan, kunnen we vraagstukken vanuit beide invalshoeken beoordelen.  De jurist begeleidt je wanneer je ontslagen dreigt te worden of wanneer je een werknemer wilt ontslaan. Zo onderhandelt hij namens jou over de voorwaarden waaronder het dienstverband eindigt. Lopen de onderhandelingen op niets uit, dan procedeert onze jurist  voor je bij de kantonrechter of het UWV.

Wat kost juridisch advies?

Het eerste advies is gratis bij het Juridisch Centrum. Als je vervolgens wilt dat wij jouw belangen gaan behartigen, dan ontvang je van ons altijd eerst een vrijblijvende prijsopgave voor de te verrichten werkzaamheden. Tot aan jouw akkoord op de prijsopgave zit je nergens aan vast. We hanteren lagere tarieven dan de kosten die een advocaat doorgaans in rekening brengt. Neem contact met ons op voor een eerste gratis advies en eventueel voor een vrijblijvende prijsopgave.

Werkwijze jurist ontslagrecht

We zijn juristen op het gebied van arbeidsrecht en specialisten in het ontslagrecht. We beoordelen eerst jouw situatie en geven je een gratis eerste advies. Daarna kun je ook op onze juristen rekenen bij onderhandelingen of een procedure bij de kantonrechter of het UWV.

Ontslagrechtjurist voor werknemers

Heb je te maken met (dreigend) ontslag en wil je je (alvast) laten adviseren over wat je wel en juist niet moet doen? Wij geven je een gratis eerste advies. In de meeste gevallen kun je daarmee direct verder. Mocht je daarna de zaak uit handen willen geven aan ons, dan kunnen we voor je onderhandelen met je werkgever over de voorwaarden waaronder het dienstverband eindigt. Daarbij staan vanzelfsprekend jouw belangen voorop. Mochten de onderhandelingen op niets uitlopen, dan kunnen we voor je procederen bij het UWV of bij de kantonrechter. Bel voor een gratis eerste advies naar 088 - 777 1010 en leg je situatie voor aan een van onze juristen.

Ontslagrechtjurist voor werkgevers

Overweeg je om een werknemer te ontslaan en wil je weten wat daarbij een verstandige strategie is? Onze ontslagrechtjuristen informeren je graag over de mogelijkheden en hoe juridisch correct te handelen. Ook kunnen wij namens jou de onderhandelingen met je werknemer voeren over de beëindiging van het dienstverband. Of je bijstaan in een eventuele procedure bij de kantonrechter of het UWV. Neem gerust contact met ons op via 088 - 777 10 10 voor een vrijblijvend en kosteloos eerste advies van onze ervaren arbeidsrechtjuristen en ontslagspecialisten. Wij helpen je graag.

Meer over dit onderwerp

EERSTE ADVIES GRATIS

Bel met een ontslagjurist: wij beoordelen jouw ontslagsituatie en geven je graag juridisch advies. Snel en in begrijpelijke taal. Praktisch en realistisch. Ons eerste advies is geheel gratis en vrijblijvend. Je kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur op telefoonnummer 088 777 10 10. Wij streven ernaar om je op werkdagen binnen 24 uur terug te bellen.

NAMENS JOU ONDERHANDELEN

Als je jouw zaak aan ons uit handen geeft, krijg je een van onze ervaren juristen toegewezen. Je krijgt zijn directe contactgegevens, zodat je altijd meteen contact hebt met degene die jouw zaak kent en die weet hoe het ervoor staat. Jouw jurist adviseert je bij elke stap en onderhandelt namens jou over een beëindigingsregeling. De ontslagvergoeding is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Maar ook afspraken over andere zaken, waar je misschien zelf niet zo gauw aan hebt gedacht.

PROCEDEREN

Lukt het niet om afspraken te maken over de beëindiging van het dienstverband en start jouw werkgever of werknemer een ontslagprocedure bij de kantonrechter of het UWV? Dan staan we je bij gedurende de rechtszaak. Onze ervaren en betrokken juristen adviseren en begeleiden je van begin tot eind. Daarbij gaan we tot het hoogst haalbare resultaat voor jou, tegen zo laag mogelijke kosten.

ONTZORGEN

Ons vak is mensenwerk. Ontzorgen is een belangrijk deel daarvan. Onze juristen hebben jarenlange ervaring en zijn zeer betrokken bij hun cliënten. Wij komen op voor jouw belangen en informeren, adviseren en begeleiden je bij elke stap. In begrijpelijke taal en met oog voor jou als mens. Snel schakelen doen we ook. Want een zaak moet niet langer duren dan nodig is, het is vaak al vervelend genoeg.

Onze arbeidsjuristen

Eerste advies gratis

Bel met een ontslagjurist: wij beoordelen jouw ontslagsituatie en geven je graag juridisch advies. Snel en in begrijpelijke taal. Praktisch en realistisch. Ons eerste advies is geheel gratis en vrijblijvend. Je kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur op telefoonnummer 088 - 777 10 10. Wij streven ernaar om je op werkdagen binnen 24 uur terug te bellen.

Namens jou onderhandelen

Als je jouw zaak aan ons uit handen geeft, krijg je een van onze ervaren juristen toegewezen. Je krijgt zijn directe contactgegevens, zodat je altijd meteen spreekt met degene die jouw zaak kent en die weet hoe het ervoor staat. Jouw jurist adviseert je bij elke stap en onderhandelt namens jou over een beëindigingsregeling. De ontslagvergoeding is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Maar ook afspraken over andere zaken, waar je misschien zelf niet zo gauw aan hebt gedacht.

Procederen in de rechtszaal

Lukt het niet om afspraken te maken over de beëindiging van het dienstverband en start jouw werkgever of werknemer een ontslagprocedure bij de kantonrechter of het UWV? Dan staan we je bij gedurende de rechtszaak. Onze ervaren en betrokken juristen adviseren en begeleiden je. Daarbij gaan we tot het hoogst haalbare resultaat voor jou, tegen zo laag mogelijke kosten.

Ontzorgen

Ons vak is mensenwerk. Ontzorgen is een belangrijk deel daarvan. Onze juristen hebben jarenlange ervaring en zijn zeer betrokken bij hun cliënten. Wij informeren, adviseren en begeleiden je bij elke stap. In begrijpelijke taal en met oog voor jou als mens. Snel schakelen doen we ook. Want een zaak moet niet langer duren dan nodig is, het is vaak al vervelend genoeg. Onze werkwijze is persoonlijk, praktisch-realistisch en resultaatgericht. De wensen van jou als cliënt staan voorop.
Bekijk de klantreviews om te zien hoe wij opkomen voor jouw belangen.

Ontslagredenen

Enkele van de belangrijkste redenen voor ontslag zijn:

Ontslag wegens verstoorde arbeidsrelatie

Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen werknemer en werkgever zo ernstig en blijvend is verstoord, dat van de werkgever niet gevraagd kan worden om de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. De werkgever zal wel aannemelijk moeten maken dat het herstel van de relatie niet meer mogelijk is. Onze arbeidsrechtjuristen kunnen beoordelen of er sprake is van een duurzaam verstoorde arbeidsrelatie en of er voldoende is gedaan om de werkrelatie te verbeteren.

Voor werkgeversVoor werknemers

Ontslag wegens disfunctioneren

Bij een ontslag wegens disfunctioneren moet de werkgever kunnen aantonen dat de werknemer niet goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld met verslagen van functionerings- of beoordelingsgesprekken of met schriftelijke waarschuwingen. Voordat ontslag aan de orde is, moet de werkgever de werknemer in de gelegenheid hebben gesteld om het functioneren te verbeteren door het aanbieden van een zogenaamd verbetertraject. Onze arbeidsrechtjuristen kunnen beoordelen of er voldoende dossier is opgebouwd voor ontslag. Neem contact met ons op voor een gratis eerste advies. Wij helpen je graag.

Voor werkgeversVoor werknemers

Ontslag wegens (ernstig) verwijtbaar handelen of nalaten

Bij (ernstig) verwijtbaar handelen of nalaten gaat het om ontoelaatbaar gedrag. Voorbeelden hiervan zijn: bedreiging, diefstal of werkweigering. Deze voorbeelden kunnen overigens ook een dringende reden in het kader van een ontslag op staande voet opleveren. Onze juristen beoordelen graag of er in jouw geval sprake is van (ernstig) verwijtbaar handelen of nalaten.

Voor werkgeversVoor werknemers

Ontslag wegens een dringende reden (ontslag op staande voet)

Ben je op staande voet ontslagen, maar heeft je werkgever daarvoor geen dringende reden gegeven of ben je het er niet mee eens? Of ben je van plan een werknemer op staande voet te ontslaan? De juridisch specialisten van het Juridisch Centrum vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie.

Voor werkgeversVoor werknemers

Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen (reorganisatie)

Als je werkgever je wil ontslaan of als je een werknemer wilt ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen, dan moet er sprake zijn van bijvoorbeeld een slechte financiële situatie of een (gedeeltelijke) beëindiging van de bedrijfsactiviteiten. Als om die reden(en) meerdere werknemers worden ontslagen, is er sprake van een reorganisatie. Bij een dergelijk ontslag moet je als werkgever onder andere rekening houden met het afspiegelingsbeginsel. Het afspiegelingsbeginsel bepaalt de volgorde van het ontslag binnen onderling uitwisselbare functies. Onze arbeidsrechtjuristen kunnen voor je nagaan of jouw werkgever het afspiegelingsbeginsel correct heeft toegepast of geven je als werkgever advies over het toepassen van het afspiegelingsbeginsel. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Voor werkgeversVoor werknemers

Combinatie van ontslagredenen (cumulatiegrond)

Sinds 1 januari 2020 is er een ontslaggrond bijgekomen: de cumulatiegrond. Ontslag op basis van meerdere onvoldragen (wettelijke) ontslaggronden is nu mogelijk. Denk aan een situatie waarin deels sprake is van disfunctioneren en deels van een verstoorde arbeidsrelatie. De combinatie van ontslaggronden moet zodanig zijn dat van de werkgever in redelijkheid niet gevergd kan worden dat de arbeidsovereenkomst nog langer voortduurt.

Voor werkgeversVoor werknemers

Ontslag vanwege arbeidsongeschiktheid wegens ziekte (na twee jaar)

Als er sprake is van ziekte of gebreken, waardoor de werknemer gedurende een periode van twee jaar niet meer in staat is om de overeengekomen werkzaamheden te verrichten, kan de werkgever na het verstrijken van die periode het dienstverband opzeggen. Wel is het zo dat dan aannemelijk moet zijn dat er binnen 26 weken geen herstel zal optreden en de werknemer niet kan worden herplaatst in een passende functie. Bel voor een eerste gratis advies met het Juridisch Centrum.

Voor werkgeversVoor werknemers

Diensten jurist ontslagrecht

Gratis eerste advies bij ontslag

Een vervelende situatie vraagt om een goede en bij voorkeur ook snelle oplossing. Onze juristen helpen je graag. We bekijken of het ontslag juridisch houdbaar is, welke wensen en mogelijkheden er zijn en de haalbaarheid ervan. We adviseren jou als werkgever of werknemer over de stappen die je kunt nemen. Dit is geheel vrijblijvend. Ons eerste advies is gratis.

Namens jou onderhandelen

Onderhandelingen zijn altijd spannend. Doordat onze juristen werkgevers én werknemers bijstaan, kunnen wij arbeidsrechtelijke kwesties vanuit beide invalshoeken beoordelen. Een werkbare relatie behouden met de wederpartij heeft de voorkeur, maar is niet altijd mogelijk. We adviseren je bij elke stap en onderhandelen namens jou tot het uiterste. Want wanneer jij tevreden bent, dan zijn wij dat ook.

Wij staan je bij tijdens de rechtszaak

In sommige gevallen lopen onderhandelingen op niets uit. Dan kan een gerechtelijke procedure een volgende stap zijn. Daarin staan onze juristen je graag bij. Wij behartigen jouw belangen en streven daarbij naar het hoogst haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten.

Ontzorgen in stressvolle situatie

Ons vak is mensenwerk. Ontzorgen is een belangrijk deel daarvan. Onze juristen hebben jarenlange ervaring en zijn zeer betrokken bij hun cliënten. Wij informeren, adviseren en begeleiden je bij elke stap. In begrijpelijke taal en met oog voor jou als mens. Snel schakelen doen we ook. Want een zaak moet niet langer duren dan nodig is, het is vaak al vervelend genoeg.

Ontslagbescherming

Er zijn situaties waarin een werkgever een werknemer niet mag ontslaan, omdat sprake is van een opzegverbod. Bijvoorbeeld als je zwanger of ziek bent. Ook in andere situaties kan het UWV of de kantonrechter bepalen dat een gegeven of voorgenomen ontslag niet rechtsgeldig is, bijvoorbeeld in geval van:

  • Discriminatie op basis van geloofsovertuiging, ras, seksuele geaardheid of geslacht
  • Lidmaatschap van een vakbond
  • Politieke activiteiten
  • Zorgverlof en ouderschapsverlof

Voor werkgeversVoor werknemers

Transitievergoeding / ontslagvergoeding

Een werknemer heeft bij ontslag in de meeste gevallen recht op de transitievergoeding.

Soms heeft de werknemer bovenop de transitievergoeding nog recht op een extra vergoeding als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever, de zogenaamde billijke vergoeding.

Laat de transitievergoeding gratis en vrijblijvend berekenen door de juristen van het Juridisch Centrum.

Voor werkgeversVoor werknemers

Ontslagrecht

Ontslagrecht voor werkgever

Wil je een werknemer ontslaan, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken en wat de financiële gevolgen zijn? Schakel dan het Juridisch Centrum in. Wij denken graag met je mee en geven je een gratis eerste advies.

Ontslagrecht voor werknemer

Heb je te horen gekregen dat je wordt ontslagen? Of heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen van je werkgever? Schakel dan onze specialisten in. We beoordelen graag je situatie, vertellen je wat de mogelijkheden zijn en geven je een gratis eerste advies.

Ontslagprocedures

Er bestaan twee ontslagprocedures: de procedure bij het UWV en de procedure bij de kantonrechter. Daarnaast is het mogelijk om het dienstverband te beëindigen wanneer werkgever en werknemer daarover afspraken maken. De arbeidsovereenkomst eindigt dan met wederzijds goedvinden.

Voor werkgeversVoor werknemers

Ontslag via het UWV

Bij een bedrijfseconomische reden of langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer, dient de werkgever een verzoek in bij het UWV om toestemming te krijgen om het dienstverband te kunnen opzeggen. Het UWV beoordeelt het verzoek en beslist of de werkgever toestemming (ontslagvergunning) krijgt.

Voor werkgeversVoor werknemers

Ontslag via de kantonrechter

Een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter start je als er geen sprake is van een voorgenomen ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid of bedrijfseconomische omstandigheden. Het betreft dan ontslag wegens andere redenen, zoals een verstoorde arbeidsrelatie of slecht functioneren van je werknemer.

Beëindiging arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden

Wil je een werknemer ontslaan zonder een ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter? Dan kun je proberen het dienstverband te beëindigen met wederzijds goedvinden. Hierbij onderhandel je met je werknemer over de voorwaarden waaronder het dienstverband eindigt (ontslagvergoeding, vrijstelling van het verrichten van werkzaamheden, uitbetaling van vakantiedagen etc.). De voorwaarden laat je door een arbeidsrechtjurist vastleggen in een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst.

Voor werkgeversVoor werknemers

Juridisch Centrum: voor hulp bij ontslag

Heb je te maken met (dreigend) ontslag of wil je een werknemer ontslaan? Neem voor juridisch advies contact op met onze specialisten ontslagrecht. We zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 18.00 uur bereikbaar op 088 - 777 1010. Je kunt ook onderstaand formulier invullen.

Veelgestelde vragen jurist ontslagrecht

Omdat we vaak dezelfde vragen krijgen over het ontslagrecht, hebben we de meest gestelde vragen voor je verzameld en beantwoord. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via 088 - 777 1010. We beantwoorden je vraag graag.

Wat is de hoogte van de wettelijke transitievergoeding?

De wettelijke transitievergoeding bij ontslag bedraagt een derde maandsalaris per jaar dat je in dienst bent geweest. Stel dat je 12 jaar in dienst bent geweest, dan ontvang je 12 x 1/3 = 4 maandsalarissen. Het maximumbedrag (in 2022) is echter € 86.000 bruto of een jaarsalaris wanneer je inkomen hoger is dan € 86.000 bruto. Het uitkeren van een transitievergoeding is wettelijk verplicht wanneer het ontslag plaatsvindt na een procedure bij het UWV of bij de kantonrechter .

Heb ik recht op een ontslagvergoeding bij een vaststellingsovereenkomst?

Of je recht hebt op een ontslagvergoeding wanneer partijen met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan (partijen sluiten dan een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst af) hangt af van de afspraken die je met je werkgever maakt.  In de praktijk zien we vaak dat de werkgever een ontslagvergoeding biedt aan de werknemer. Over de hoogte van die vergoeding kan meestal onderhandeld worden. Ben je benieuwd wat een passende ontslagvergoeding in jouw situatie is? Neem dan contact op met een van onze arbeidsrechtjuristen.

Contactformulier

Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend eerste advies. Wij streven ernaar om je op werkdagen binnen 24 uur antwoord te geven.
Velden met een * zijn verplicht
Upload hieronder zoveel mogelijk relevante bestanden. Denk aan een ontslagbrief, vaststellings- of beëindigingsovereenkomst, recente loonstrook, arbeidsovereenkomst, probleemanalyse van de bedrijfsarts, overige correspondentie.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.