088 - 777 10 10
ma-vr 08.00-18.00 (lokaal tarief)
 
 
Wilt u terug gebeld worden?

Wij bellen u wanneer het u uitkomt!

Loon

Hoofdregel: niet werken, geen loon


Uitgangspunt is dat geen recht op loon bestaat als er niet wordt gewerkt. Toch probeert menig werknemer de werkgever te dwingen het loon uit te betalen – ook als de werkgever terecht de loondoorbetaling staakt.

Redenen
Er zijn diverse redenen om het loon niet uit te betalen, bijvoorbeeld als sprake is van werkweigering of na een ontslag op staande voet. Heeft u als werkgever het loon niet uitbetaald om deze redenen dan bestaat de kans dat uw werknemer het loon zal vorderen. Meestal betekent dit dat uw werknemer een (kort geding) procedure bij de kantonrechter zal starten. Ook bij het niet op tijd uitbetalen van loon of een te laag loon, loopt u dat risico.
Het is dus belangrijk om te weten of u in uw recht staat om het loon niet (geheel) uit te betalen.

Uitzonderingen op hoofdregel
Op de hoofdregel ‘geen recht op loon als er niet is gewerkt’ bestaan twee uitzonderingen. Als sprake is van werkgeversverhindering (gebrek aan werk, onwerkbaar weer, bedrijfstoringen, etc.) en als de werknemer niet kan werken door ziekte, zwangerschap of bevalling bent u gehouden het loon door te betalen.

Let op
Voor het stopzetten van de loonbetaling geldt een aantal regels. Bij onjuiste toepassing van een loonsanctie riskeert u een dure en onnodige procedure. Laat u vooraf dan ook adviseren door de arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum. Wij staan u ook bij in het geval uw werknemer tegen u procedeert.

Heeft u nog vragen? Neem vrijblijvend contact op met één van onze ervaren arbeidsrechtjuristen voor een 1e gratis advies op maat.
Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief)

Plaats dit artikel op FacebookPlaats dit artikel in LinkedInPlaats dit artikel in Twitter

Tips bij loon

  • Handel snel!
  • Probeer altijd eerst met uw werknemer het probleem op te lossen.
  • Kondig loonsancties op tijd en schriftelijk aan.
stel gratis
uw vraag online
Laatste nieuws
Juridisch centrum...
helpt werknemers en werkgevers in heel Nederland!
Juridisch centrum helpt werknemers en werkgevers door heel Nederland!GroningenLeeuwardenAssenZwolleAlmeloZutphenArnhem's HertogenboschRoermondMaastrichtBredaDordrechtMiddelburgRotterdamUtrecht's GravenhageAlkmaarHaarlemAmsterdam